Ljubljana, 09. aprila (STA) - Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) so marca zaznali več izbruhov noroviroz, po zadnjih podatkih je zbolelo okrog 270 ljudi. Norovirus se je minuli teden razširil tudi med zaposlenimi v farmacevtskem podjetju Lek, kjer ocenjujejo, da jih je zbolelo okrog 200, potrjenih okužb pa je 50.

Na NIJZ so marca zaznali 11 izbruhov noroviroz, in sicer v osnovni šoli, srednji šoli, varstveno-delovnem centru, centru za izobraževanje, centru za izobraževanje in rehabilitacijo, bolnišnici, treh delovnih organizacijah in dveh gostinskih obratih. V teh izbruhih je skupaj zbolelo okrog 270 ljudi, nihče ni bil hospitaliziran, nihče ni umrl, so za STA pojasnili na NIJZ in dodali, da vsi podatki še niso dokončni in jih še zbirajo.

Norovirus je minuli teden izbruhnil tudi v farmacevtskem podjetju Lek, kjer ocenjujejo, da je zbolelo okrog 200 zaposlenih. Ob tem so v Leku poudarili, da niso vse odsotnosti potrjene z rezultati analize vzorcev blata.

Na NIJZ pa so potrdili, da so skupaj z Upravo za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin zaradi večje odsotnosti zaposlenih opravil epidemiološko poizvedovanje v Lekovih obratih v Ljubljani in Mengšu. Norovirus so potrdili pri 20 zaposlenih v Ljubljani in 30 v Mengšu.

Zaradi večjega števila obolelih so v Leku zaposlene obvestili o dogajanju ter sodelavcem predlagali delo od doma, kar je v petek veliko zaposlenih tudi upoštevalo, so še pojasnili.

Noroviroza je zelo nalezljiva črevesna bolezen, ki jo povzročajo norovirusi. Laično bolezen imenujemo tudi trebušna gripa, čeprav bolezen ni posledica okužbe z virusi gripe. Norovirusi so zelo kužni in se med ljudmi zlahka širijo. Virusi se izločajo z blatom okuženih ljudi in se prenašajo z rokami, živili, vodo, preko onesnaženih površin in kapljično pri bruhanju, kakor tudi z direktnim stikom, je zapisano na spletni strani NIJZ.

Inkubacijska doba je običajno 24 do 48 ur. Začetek bolezni je lahko nenaden ali pa se razvije postopno. Večina obolelih navaja slabost, bruhanje, drisko in trebušne krče, nekateri bolniki imajo tudi vročino, glavobol in bolečine v mišicah. Pri sicer zdravih osebah težave večinoma izzvenijo v do treh dneh. Okužba lahko poteka z resnimi simptomi pri manjših otrocih, starejših in hospitaliziranih osebah. Zdravniško oskrbo potrebuje deset odstotkov zbolelih, nekateri celo hospitalizacijo. Zdravljenje pa je simptomatsko.

Bolezen se zaradi tesnih stikov hitro širi v ustanovah, kot so bolnišnice in domovi za starejše občane, ter lahko prizadene veliko ljudi.

Pri preprečevanju širjenja norovirusov je pomembna skrb za osebno higieno. Najpomembnejši ukrep je umivanje rok s toplo vodo in milom, posebej po uporabi stranišča. Skrbeti moramo tudi za higieno in čiščenje toaletnih prostorov ter čiščenje površin, ki se jih dotikamo z rokami. Na NIJZ še opozarjajo, da bolna oseba lahko okuži hrano, ki jo pripravlja ali servira.

Da se omeji nadaljnje širjenje bolezni, na inštitutu svetujejo, naj bolnik ostane doma, v vrtec, šolo ali delovno mesto pa se lahko vrne 48 ur po prenehanju težav.