Ljubljana, 28. februarja - V ospredju letošnjega slovenskega tedna boja proti raku, ki se začne v ponedeljek, bo obvladovanje raka s cepljenjem. V Zvezi slovenskih društev za boj proti raku poudarjajo, da v času pandemije covida-19 ne smemo dopustiti, da se negotovost prikrade na področja, ki jih znamo in zmoremo obvladovati. Med te pa zagotovo sodi tudi preventiva raka.

V zvezi spodbujajo posameznike k upoštevanju vseh 12 nasvetov Evropskega kodeksa proti raku, še posebej enajstega, ki svetuje cepljenje otrok proti hepatitisu B in virusu HPV.

Kot so pojasnili, lahko okužbam pripišemo približno 15 odstotkov vseh rakov v svetu, v razvitih predelih sveta pa okoli sedem odstotkov. "To spoznanje nam daje povsem nove možnosti preprečevanja raka s cepljenjem," so zapisali na spletni strani zveze.

Po podatkih zveze je precepljenost proti hepatitisu B v Sloveniji okoli 80 odstotkov in se zmanjšuje, precepljenost proti HPV pa je okoli 60 odstotkov in se veča.

"Spodbujamo vse deležnike za podporo Sloveniji na poti k eliminaciji raka materničnega vratu in k doseganju ciljev Svetovne zdravstvene organizacije do leta 2030: vsaj 90-odstotna precepljenost deklic proti HPV, vsaj 70-odstotna udeležba žensk na presejalnem programu Zora in vsaj 90 odstotkov žensk s predrakavimi spremembami materničnega vratu ustrezno zdravljenih," so zapisali.

Zadnja dva cilja že dosegamo, tudi prvi je dosegljiv, so poudarili. Po oceni zveze je povsem mogoče, da bo Slovenija med prvimi evropskimi državami, ki bo dosegla eliminacijo raka materničnega vratu.

Mednarodna agencija za raziskovanje raka pri Svetovni zdravstveni organizaciji sicer ocenjuje, da lahko z upoštevanjem 12 enostavnih priporočil Evropskega kodeksa proti raku preprečimo okoli 40 odstotkov vseh smrti zaradi raka, so izpostavili v zvezi.

Zveza slovenskih društev za boj proti raku bo v sodelovanju z Onkološkim inštitutom Ljubljana v prihodnjem tednu pripravila več dogodkov. Med drugim bodo na novinarski konferenci spregovorili o obvladovanju raka s cepljenjem, pripravljajo tudi dan odprtih vrat onkološkega inštituta s spletnim seminarjem za dijake.

V ponedeljek pa se začenja tudi mednarodni mesec ozaveščanja o rakih prebavil, skupino rakov, za katerimi vsako leto zboli okoli 2700, umre pa okoli 1900 ljudi. Zato v mednarodnem mesecu ozaveščanja o teh rakih v Združenju EuropaColon Slovenija spodbujajo k čim zgodnejšemu odkrivanju bolezni, saj prav zgodnje odkrivanje bistveno pripomore k daljšemu preživetju ter krajšemu in lažjemu zdravljenju, s tem pa tudi kakovostnejšemu življenju.

Med rake prebavil uvrščamo rake požiralnika, želodca, jeter, žolčnika in žolčevodov, trebušne slinavke ter debelega črevesa in danke. Pri odkrivanju raka debelega črevesa in danke ima zelo pomembno vlogo presejalni program Svit, poudarjajo v združenju. Zato tudi pozivajo vse državljane in državljanke, stare med 50 in 74 let, da se presejanja udeležujejo redno na dve leti.

Za druge rake prebavil za zdaj v Sloveniji še ni presejalnih programov, zato v združenju priporočajo samoopazovanje in takojšnjega obiska pri zdravniku, če pri sebi zaznamo znake kot je nepojasnjeno izgubljanje telesne teže, črno ali zelo svetlo in krvavo blato.