Nantes, 9. decembra - V Franciji bodo kondomi v lekarnah za mlade med 18. in 25. letom starosti z novim letom brezplačni, je v četrtek napovedal francoski predsednik Emmanuel Macron. Poteza, s katero želi francoska vlada zmanjšati število neželenih nosečnosti, sledi predhodni uredbi o brezplačni kontracepciji za ženske, mlajše od 25 let, ki je v veljavo stopila letos.

"To je majhna revolucija za kontracepcijo," je med zdravstveno razpravo z mladimi v predmestju Poitiersa Fontaine-le-Comte na zahodu Francije dejal Macron, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Pred tem je francoska vlada letos že začela ponujati brezplačno kontracepcijo ženskam, mlajšim od 25 let. S tem je razširila program, namenjen mlajšim od 18 let, da mlade ženske ne bi prenehale jemati kontracepcije zato, ker si je ne morejo privoščiti.

Stroški za nakup kondomov so v Franciji sicer že zdaj povrnjeni s strani nacionalnega zdravstvenega sistema, če jih predpiše zdravnik ali babica. Ukrep je namenjen boju proti širjenju aidsa in drugih spolno prenosljivih bolezni.

Glede spolne vzgoje v šolah pa je francoski predsednik dejal, da Francija v tem ni tako dobra. "Realnost se zelo, zelo razlikuje od teorije. To je področje, na katerem moramo veliko bolje izobraziti naše učitelje," je opozoril.