Ljubljana, 24. aprila (STA) - Unicef je ob današnjem začetku svetovnega in tudi evropskega tedna cepljenja opozoril na alarmanten porast ošpic po vsem svetu. Kot so poudarili, približno 169 milijonov otrok med letoma 2010 in 2017 ni prejelo prvega odmerka cepiva proti ošpicam. To pomeni, da letno prvega odmerka cepiva ni prejelo več kot 21 milijonov otrok.

Naraščajoče število necepljenih otrok je olajšalo pot izbruhom ošpic, ki so v zadnjem času prizadeli več držav po svetu. "Temelji globalnega izbruha ošpic, ki smo mu priča danes, so bili ustvarjeni že pred leti," je poudarila izvršna direktorica Unicefa Henrietta Fore.

Virus ošpic bo po njenih besedah vselej našel necepljene otroke. "Če želimo resnično preprečiti širjenje te nevarne, vendar preprečljive bolezni, moramo cepiti vsakega otroka, tako v razvitih državah kot tudi v državah v razvoju," je še izpostavila, kot so sporočili iz Slovenske fundacije za Unicef.

V prvih treh mesecih letos je bilo po podatkih Unicefa v svetu prijavljenih več kot 110.000 primerov ošpic, kar je skoraj 300 odstotkov več kot v enakem obdobju lani. V letu 2017 je zaradi ošpic umrlo približno 110.000 ljudi, večinoma otrok, oz. 22 odstotkov več kot leto prej.

Za zaščito otrok pred ošpicami sta potrebna dva odmerka cepiva. Zaradi pomanjkanja dostopa do cepljenja, slabih zdravstvenih sistemov, pa tudi neupravičenega strahu in dvomov v cepiva je bila leta 2017 globalna precepljenost s prvim odmerkom cepiva proti ošpicam 85-odstotna in kljub rasti prebivalstva se v zadnjem desetletju ni bistveno spremenila.

Globalna precepljenost z drugim odmerkom cepiva je veliko nižja, in sicer 67 odstotkov. Svetovna zdravstvena organizacija priporoča prag 95-odstotne precepljenosti, da bi dosegli tako imenovano kolektivno zaščito, so spomnili pri Unicefu.

Po najnovejših podatkih je v državah z visokimi dohodki precepljenost s prvim odmerkom cepiva proti ošpicam 94-odstotna, z drugim odmerkom pa 91-odstotna. Čeprav so ZDA na vrhu seznama držav z visokim dohodkom, pa tam med letoma 2010 in 2017 največ otrok ni bilo cepljenih s prvim odmerkom cepiva, in sicer več kot 2,5 milijona. Sledita Francija z več kot 600.000 in Velika Britanija z več kot 500.000 necepljenih dojenčkov v enakem obdobju.

V državah z nizkimi in srednjimi dohodki so razmere kritične. V letu 2017 je imela na primer Nigerija največje število otrok, mlajših od leta dni, ki niso prejeli prvega odmerka cepiva, in sicer skoraj štiri milijone. Sledijo Indija (2,9 milijona otrok), Pakistan in Indonezija (1,2 milijona otrok) ter Etiopija (1,1 milijona otrok).

Še bolj zaskrbljujoča je globalna precepljenost z drugim odmerkom cepiva proti ošpicam. Med 20 državami z največjim številom necepljenih otrok v letu 2017 jih kar devet ni uvedlo drugega odmerka. V podsaharski Afriki dvajset držav ni uvedlo drugega odmerka v nacionalni program cepljenja, kar pomeni, da je več kot 17 milijonov dojenčkov letno izpostavljenih večjemu tveganju, da zbolijo za ošpicami v otroštvu.

Unicef skupaj s partnerji, kot sta Pobuda proti ošpicam in rdečkam ter Gavi, zavezništvo za cepljenje, pomaga pri reševanju globalnega izbruha ošpic, med drugim s pogajanji o cenah cepiva. Stroški cepiva proti ošpicam so zdaj na najnižji ravni, so ob tem navedli pri Unicefu.

Prav tako Unicef s partnerji državam pomaga pri prepoznavanju oddaljenih območij in marginaliziranih otrok, ki niso deležni cepljenja, pri dobavi cepiv in drugih pripomočkov za cepljenje, nudi podporo kampanjam dodatnega cepljenja za odpravo vrzeli v okviru nacionalnih programov cepljenja in spodbuja države pri vključitvi drugega odmerka cepiva proti ošpicam v nacionalni program cepljenja. Kot so zapisali, bodo Kamerun, Liberija in Nigerija to storile letos.