Los Angeles, 6. aprila - Umetna inteligenca (AI) je presegla človeške zmožnosti pri ocenjevanju ultrazvoka srca, ki je ena glavnih preiskav za ugotavljanje splošnega zdravja srca, je pokazala ena najnatančnejših raziskav na tem področju doslej, ki jo je v sredo objavila znanstvena revija Nature.

Glavni avtor študije in kardiolog na medicinskem centru Cedars-Sinai v Los Angelesu David Ouyang je za francosko tiskovno agencijo AFP povedal, da je glede razvoja na področju umetne inteligence "veliko navdušenja", vendar je ključnega pomena, da modeli umetne inteligence dosežejo zelo natančne ocene.

Raziskave v preteklosti so sicer že pokazale potencialno sposobnost modelov AI za analizo medicinskih podatkov, avtorji nove študije pa trdijo, da "uspeh prvega tovrstnega kliničnega preizkusa na področju zdravja srca krepi verodostojnost trditev, da smo pripravljeni na naslednji korak".

V okviru študije, objavljene v reviji Nature, so se srčni sonografisti pomerili z modelom umetne inteligence pri ocenjevanju ultrazvokov srca.

Srčni sonografist je zdravnik ali medicinski tehnik, ki je usposobljen za uporabo ultrazvoka za diagnostični pregled. Sonografisti pri bolnikih opravijo ultrazvok srca, znan tudi kot ehokardiogram, in običajno naredijo prvo oceno, preden posnetek izročijo kardiologu.

Sonografisti so tekmovali z modelom AI pri ocenjevanju sposobnosti črpanja krvi v telo med enim srčnim utripom. Ta preizkus je eden glavnih načinov merjenja delovanja srca. Z njegovo pomočjo lahko kardiolog ugotovi, ali so bolniki doživeli srčni infarkt in ali bi prenesli določene posege, kot je denimo vsaditev defibrilatorja.

"Umetna inteligenca je bila pri ocenah hitrejša in natančnejša, kardiologi pa niso opazili razlike," je dejal Ouyang. Dodal je, da v ZDA in po vsem svetu opažajo "izjemno pomanjkanje" sonografistov, ki bi jim z modeli AI prihranili dragoceni čas.

Model umetne inteligence, imenovan EchoNet-Dynamic, za obdelavo velikih količin podatkov uporablja t.i. metodo globokega učenja. Raziskovalci trenutno vlagajo vlogo za odobritev metode pri ameriški Zvezni upravi za zdravila (FDA) in upajo, da bi temu kmalu lahko sledili tudi v Evropski uniji in drugod po svetu, je dodal Ouyang.