Ljubljana, 1. aprila - Pred svetovnim dnevom zavedanja o avtizmu bodo bodo danes na spletnem Kinodvoru ob 19. uri premierno prikazali dokumentarni film Zakaj skačem. Film je posnet po knjižni uspešnici negovorečega avtističnega dečka. Odpre nam oči in zruši vse predstave o avtizmu, so sporočili iz Kinodvora.

Premiernemu predvajanju lani posnetega filma z izvirnim naslovom The Reason I Jump, bo sledil pogovor. Povezovala ga bo Irena Matko Lukan, ki bo gostila Apolonijo Klančar, prevajalko knjige Zakaj skačem: glas dečka iz tišine avtizma, in profesorico specialne in rehabilitacijske pedagogike Barbaro Žnidarko. Diskusiji se bo pridružila tudi odrasla oseba z avtizmom iz Društva za pomoč mladostnikom in odraslim s spektroavtistično motnjo (ASPI). Film bo na spletu na ogled do 28. aprila, so še sporočili.

Avtizem je razvojna motnja z največjim primanjkljajem na področju socialne komunikacije in interakcije ter z izrazito stereotipnostjo in nefleksibilnostjo na področju dejavnosti in interesov. Pogostnost avtizma je v zadnjih dveh desetletjih narasla za več 10-krat, kar jo danes uvršča med najhitreje naraščajočo razvojno motnjo. V Sloveniji je glede na te podatke 20.000 oseb z motnjo avtističnega spektra (MAS), je objavljeno na spletni strani Zveze za avtizem Slovenije.