Ljubljana, 20. marca (STA) - Danes obeležujemo svetovni dan ustnega zdravja, ki letos poteka pod sloganom Pamet v roke - za usta in zobe in se osredotoča predvsem na pomen lastne skrbi za ustno zdravje. Ustno zdravje je neločljivo povezano s splošnim zdravjem in kakršnokoli obolenje na področju ust pomembno vpliva na kakovost življenja posameznika, so pojasnili na NIJZ.

Kot so sporočili z Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ), sta dosledna skrb za ustno higieno in redni obiski pri zobozdravniku pomemben del zdravega življenjskega sloga. S tem lahko močno zmanjšamo verjetnost nastanka bolezni v ustni votlini in krepimo naše splošno zdravje.

V sodelovanju s stomatološko sekcijo Slovenskega zdravniškega društva so na NIJZ pripravili tudi krajšo brošuro. V brošuri so med drugim izpostavili pomen ustne higiene in zapisali tudi nekaj preprostih in najučinkovitejših ukrepov za ohranjanje in krepitev ustnega zdravja.

Ustno zdravje je namreč neločljivo povezano s splošnim zdravjem in obolenja na področju ust pa pomembno vplivajo na kakovost življenja posameznika, njegovo vsakodnevno delovanje in psihosocialno blagostanje.

Ključni dejavnik pri ohranjanju ustnega zdravja je primerna in zadostna ustna higiena, kar pomeni umivanje zob vsaj dvakrat dnevno. Raziskave kažejo, da je pogostost umivanja zob vsaj dvakrat dnevno v Sloveniji nekoliko višja med otroki in mladostniki v primerjavi z odraslimi, kjer je prisotna pri približno dveh tretjinah prebivalcev, je med drugim zapisano v brošuri.

Karies je najbolj razširjena kronična nenalezljiva bolezen. Njegov nastanek je tesno povezan s prisotnostjo bakterij v zobnih oblogah, ki presnavljajo sladkorje iz hrane v kisline in lahko se začne raztapljanje sklenine.

Po priporočilih Svetovne zdravstvene organizacije naj bi vnos prostih sladkorjev omejili na 10 odstotkov (50 g), še bolje pa na pet odstotkov (25 g) celotnega energijskega vnosa, piše v brošuri.

Druga zelo pogosta bolezen v ustni votlini je parodontalna bolezen, ki je tudi povezana z zobnimi oblogami. Bakterije v oblogah ob zobnem vratu povzročajo vnetje obzobnih tkiv, sčasoma pa tudi mineralizirajo (zobni kamen), kar še bolj oteži učinkovito odstranjevanje oblog in vodi v napredovanje bolezni. Nastanek parodontalne bolezni je povezan tudi s kajenjem, ki je skupaj z uživanjem alkohola pomemben dejavnik tveganja tudi za nastanek raka v ustni votlini.

Svetovni dan ustnega zdravja predstavlja projekt pod okriljem Svetovne zobozdravstvene organizacije. S sloganom Recite Aaa: Pomislite na usta, pomislite na zdravje želijo poudariti celostno in vseživljenjsko skrb za ustno zdravje, ki obsega zdravje zob, obzobnih tkiv in vseh drugih struktur v ustni votlini.