Ljubljana, 24. marca - Letošnji svetovni dan tuberkuloze zaznamuje slogan Ura tiktaka, ki izpostavlja, da svetu zmanjkuje časa za ukrepanje in izpolnjevanje zavez za izkoreninjenje tuberkuloze. To je še posebej pomembno v času pandemije, ki je ogrozila napredek na področju odprave tuberkuloze in onemogočila dostop do oskrbe tuberkuloze v skladu s prizadevanji WHO.

Tuberkuloza, poznana tudi kot jetika ali sušica, je nalezljiva bolezen pljuč, ki primarno prizadene pljuča in pogosto poteka kronično, s številnimi zapleti, lahko vodi tudi v smrt. Bolezen se lahko pojavi v katerikoli življenjski dobi človeka, navaja spletna stran Nacionalnega inštituta za javno zdravje.

Zaradi tuberkuloze vsak dan življenje izgubi skoraj 4000 ljudi in dnevno zboli približno 28.000 ljudi, so ob današnjem dnevu tuberkuloze sporočili iz zbornice zdravstvene in babiške nege. Svetovna prizadevanja za boj proti tuberkulozi, ki jo je mogoče preprečiti in zdraviti, so od leta 2000 rešila približno 63 milijonov življenj. Danes je z bacili tuberkuloze, ki se prenašajo kapljično po zraku, po navedbah Lekarniške zbornice Slovenije okuženih približno 1,7 milijarde ljudi. Na leto jih umre od dva do tri milijone, predvsem v državah v razvoju.

Poznamo izvenpljučno in pljučno tuberkulozo. Znaki bolj pogoste, pljučne oblike, so lahko kašelj, bolečina v prsnem košu, malo povišana telesna temperatura, ki traja več kot tri tedne, lahko tudi izkašljevanje krvi. Tem težavam je lahko pridruženo znojenje, otečene bezgavke, utrujenost, izguba telesne teže. Znaki izvenpljučne tuberkuloze pa so odvisni od prizadetega organa, so v lekarniški zbornici povzeli pojasnila vodje lekarne Klinike Golnik Janeza Tonija.

Bolezni se ubranimo in izognemo z zdravim življenjskim slogom, raznovrstno prehrano, ustrezno osebno higieno, redno telesno dejavnostjo, dovolj kakovostnega spanca in dodatno pazljivost, če potujemo v države, kjer je aktivna tuberkuloza pogosta. To se države Latinske Amerike, Afrike in nekaterih delov Azije.

"Slovenija na srečo spada med države z zelo nizkim število bolnikov, v zadnjih letih je število iz leta v leto manjše. To je tudi posledica izjemno dobrega nadzora nad boleznijo in odlične dostopnosti do zdravljenja," je še izpostavil Toni. V zbornici zdravstvene nege ob tem ugotavljajo, da pri nas za to boleznijo zbolevajo bolniki iz rizičnih skupin, kot so starostniki, alkoholiki, odvisniki od prepovedanih substanc ter begunci in migranti.

"Tuberkuloza še vedno predstavlja določeno stigmo, tudi med zdravstvenimi delavci, ki bi se morali bolj zavedati svoje izredno pomembne vloge pri obravnavi in zdravljenju te bolezni, so v zbornici povzeli besede predsednice sekcije medicinskih sester in zdravstvenih tehnikov v pulmologiji Maruše Ahačič.

Svetovni dan tuberkuloze je namenjen ozaveščanju javnosti o uničujočih zdravstvenih, socialnih in gospodarskih posledicah tuberkuloze ter krepitvi prizadevanj za odpravo svetovne epidemije tuberkuloze. Na ta dan leta 1882 je Robert Koch sporočil, da je odkril bakterijo, ki povzroča tuberkulozo, kar je odprlo pot k diagnosticiranju in zdravljenju te bolezni.