Ljubljana, 11. marca - Danes obeležujemo svetovni dan ledvic. Cilj letošnje teme Dobro živeti z ledvično boleznijo je povečati znanja in ozaveščenost bolnikov o učinkovitem zdravljenju in obvladovanju simptomov, predvsem pa opolnomočiti bolnike, da bi lažje dosegali cilje, ki so jim pomembni, so sporočili iz Slovenskega nefrološkega društva.

Kronična ledvična bolezen večinoma nastane zaradi nezdravega načina življenja. Z zgodnjim odkrivanjem se lahko upočasni ali zaustavi napredovanje bolezni in prepreči nastanek ledvične odpovedi, hkrati pa se tudi ohrani zdravo srce. Ocenjujejo, da je v Sloveniji več kot 150.000 odraslih ljudi, ki se spopadajo s to boleznijo.

Cilj obvladovanja in zdravljenja ledvičnih bolezni ni samo podaljšati življenjsko dobo z ohranjanjem ali nadomeščanjem delovanja ledvic in zmanjševanjem težav zaradi napredovanja ledvične bolezni. Bolniki si predvsem želijo, da bi lahko živeli dobro, ohranili svojo vlogo in vključenost v družbo, hkrati pa imeli občutek nadzora nad svojim zdravjem in počutjem.

Dobro poznavanje svoje bolezni in sodelovanje pri zdravljenju za doseganje želenih ciljev oz. opolnomočenje bolnikov je zato po mnenju društva pomembno tako za bolnike kot za njihove svojce.

"Tega se dobro zavedamo tudi v Sloveniji, kjer je edukacija ledvičnih bolnikov že dolgo prepoznana kot pomembna in ključni del obravnave, ki omogoča večjo kakovost bivanja, boljši izid bolezni in ustrezno izbiro nadomestnega zdravljenja, če pride do odpovedi ledvic," so zapisali.

Podpora bolnikov z ledvično boleznijo, tudi tistih, ki so odvisni od dialize ali po presaditvi ledvice, in njihovih svojcev, je po navedbah društva izjemnega pomena. Vendar morajo bolniki postati partnerji tudi pri razvoju, izvajanju in vrednotenju zdravstvene politike, ki jim bo omogočala dobro življenje.

Za vpeljavo takšnega sistema obravnave je potreben vsestranski razvojno utemeljeni načrt, ki ga podpirajo zdravstveni delavci, strokovna združenja, raziskovalci, predvsem pa odločevalci zdravstvene politike, so še dodali v društvu.

Svetovni dan ledvic je globalna pobuda, v kateri od začetka leta 2006 sodeluje tudi Slovenija.