Ljubljana, 10. marca - Danes praznujemo svetovni dan ledvic. Cilj letošnje akcije Spoznaj svoje ledvice je aktivno iskanje ledvičnih bolnikov, so sporočili iz slovenjgraške bolnišnice. V Slovenskem nefrološkem društvu ocenjujejo, da ima približno deset odstotkov odraslih kronično ledvično bolezen, 90 odstotkov bolnikov pa niti ne ve, da imajo težave z ledvicami.

Pri kronični ledvični bolezni gre za postopno poslabševanje ledvičnega delovanja in običajno imajo bolniki vrsto let zelo malo vidnih težav, so zapisali na spletni strani svetovnega dneva ledvic. "Največkrat se težave kot so slabše počutje in utrujenost, težave s spanjem, redno nočno odvajanje urina ali otekanje, pojavijo šele zelo pozno, včasih šele tik pred popolno odpovedjo ledvic," so navedli na spletu.

Tako se v večini primerov zgodi, da je bolezen diagnosticirana pozno, vse prevečkrat tudi prepozno, so še dodali. Zato v Slovenskem nefrološkem društvu opominjajo na pomen preiskav za preverjanje stanja ledvic, še posebej pri osebah, ki imajo povečano tveganje za ledvične bolezni.

Kot navaja spletna stran svetovnega dneva ledvic, je glavni problem bolnikov s kronično ledvično boleznijo pospešeno staranje telesa, ki pogosto privede do prezgodnje smrti ali hudih težav zaradi okvar srca, možganov in drugih organov.

"Na voljo je vedno več zdravil in zdravljenj, ki uspešno upočasnjujejo odpovedovanje ledvic. Daljše delovanje ledvic pa pomeni tudi daljše in bolj kakovostno življenje," so dodali.

Kot so organizatorji ozaveščevalne akcije še pojasnili na spletu, je poglavitni vzrok za nastanek bolezni nezdrav življenjski slog, kar pomeni, da lahko z zdravim življenjskim slogom v veliki meri preprečimo in preložimo nastanek razvoja ledvičnih bolezni, bolniki pa upočasnijo napredovanje bolezni.

Zato Slovensko nefrološko društvo priporoča redno telesno aktivnost, izogibanje slani hrani in živilom z veliko sladkorja, redno merjenje krvnega tlaka ter obdobno merjenje krvnega sladkorja. Odraslim osebam s sladkorno boleznijo, povišanim krvnim tlakom, srčno-žilnimi boleznimi in debelostjo ter osebam, ki imajo bližnjega sorodnika z ledvično boleznijo, pa svetuje tudi opravljanje laboratorijskih preiskav za preverjanje stanja ledvic.

Svetovni dan ledvic je globalna pobuda, v kateri od začetka leta 2006 sodeluje tudi Slovenija. Kot so zapisali na slovenski spletni strani svetovnega dneva ledvic, že 17. ozaveščevalno akcijo organizirajo Slovensko nefrološko društvo, Zveza društev ledvičnih bolnikov in Sekcija medicinskih sester in zdravstvenih tehnikov v nefrologiji, dializi in transplantaciji. Zaradi epidemije covida-19 pa tudi letos ne bodo organizirali informacijski točk ter izvajali meritev krvnega tlaka in preiskav seča, so še zapisali.