Ljubljana, 31. maja - Zadnji dan v maju obeležujemo svetovni dan brez tobaka, ki je letos posvečen opuščanju kajenja in poteka pod geslom Odločeni! Opuščamo kajenje. Po podatkih se razširjenost kajenja v Sloveniji zmanjšuje, vse, ki kadijo, pa se spodbuja k opustitvi kajenja. NIJZ jim svetuje, da se vključijo v številne brezplačne programe za opuščanje kajenja.

Po mnenju predstavnice in vodje urada Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) v Sloveniji Aige Rurane je treba v vseh državah okrepiti politike in zmogljivosti za opustitev rabe tobaka. Prepričana je, da bo letošnja kampanja pomagala ustvariti bolj zdrava okolja, ki spodbujajo opuščanje kajenja z učinkovitimi politikami in ozaveščanjem o taktiki tobačne industrije.

V Sloveniji smo s prejetimi ukrepi v zadnjih štirih letih po oceni ministra za zdravje Janeza Poklukarja okrepili nadzor nad tobakom tako na področju prepovedi oglaševanja kot ozaveščanja ljudi s slikovno besedilnimi zdravstvenimi opozorili. Direktor Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) Milan Krek je prepričan, da bomo s strategijo za zmanjševanje posledic rabe tobaka, ki je trenutno v obravnavi, "Slovenijo popeljali po poti brez tobaka, kot si želimo, do leta 2040".

Še vedno pa pri nas kadi vsak peti prebivalec, star 25 do 74 let, večina redno vsak dan, zaradi tobaka pa jih vsak teden umre 60. Ob tem Helena Koprivnikar z NIJZ opozarja, da med 15-letniki beležijo višanje deleža uporabnikov elektronskih cigaret, vodnih pip in brezdimnih tobačnih izdelkov, med odraslimi pa višanje odstotka uporabnikov elektronskih cigaret.

Opustitev kajenja prinese številne koristi za zdravje v vsakem starostnem obdobju. Prej ko posameznik preneha s kajenjem in uporabo drugih tobačnih izdelkov, večje so koristi za njegovo zdravje. Največje so, če kajenje opusti pred 40. letom, izpostavljajo na ministrstvu za zdravje in NIJZ.

Kajenje je dejavnik tveganja za razvoj bolezni srca in ožilja, dihal, raka pljuč in številnih drugih rakov. Povečuje smrtnost zaradi bolezni srca in ožilja ter dihal, okužb, sladkorne bolezni in številnih drugih bolezni.

Za uspešno odvajanje od kajenja je po mnenju Saše Kadivec z Univerzitetne klinike za pljučne bolezni in alergijo Golnik ključna kombinacija vedenjske terapije, farmakološkega zdravljenja in terapevtskega pristopa. Da je opustitev kajenja daleč najboljša investicija v prihodnost vsakega kadilca, pritrjuje tudi Nina Rogelj Peloza iz Mladinske zveze Brez izgovora Slovenija. Prepričana je, da še posebej v pandemičnih časih predstavlja odvajanje od kajenja pametno izbiro, saj so kadilci veliko bolj dovzetni za okužbo z novim koronavirusom in poznejše zaplete.

V Sloveniji je tudi v času epidemije na voljo več vrst pomoči pri opuščanju kajenja, številne so brezplačne. Tomaž Čakš z NIJZ vsem, ki želijo opustiti kajenje, priporoča preizkušene, varne in klinično testirane pripomočke, s strani Agencije za zdravila odobrene nikotinske nadomestke ter zdravila na recept. Elektronske cigarete ali novi tobačni izdelki, v katerih se tobak segreva, niso pripomočki za opuščanje kajenja, zato jih odsvetujejo.

Slovenska zveza za javno zdravje, okolje in tobačno kontrolo danes vabi k prijavi v kampanjo na Facebooku za spodbujanje in pomoč k opuščanju kajenja.

Letošnja tema je bila izbrana v podporo 780 milijonom ljudem po vsem svetu, ki želijo opustiti kajenje.