Washington, 04. aprila (STA) - Na svetu je ena od petih smrti povezana z neprimerno prehrano, so v danes objavljeni študiji ugotovili znanstveniki. Zaradi prekomernega uživanja sladkorja, soli in mesa vsako leto umre več milijonov ljudi.

Študija, objavljena v znanstveni reviji The Lancet, ugotavlja, da v skoraj vseh od 195 obravnavanih držav ljudje jedo preveč neprimerne hrane, medtem ko uživajo zaskrbljujoče malo zdrave hrane, navaja francoska tiskovna agencija AFP.

Na svetu tako v povprečju ljudje spijejo več kot desetkrat več sladkanih pijač od priporočene vrednosti in zaužijejo 86 odstotkov več soli, kot je varno. Obenem so posvarili, da ljudje jedo premalo polnozrnatih živil, sadja in oreščkov, da bi vzdrževali zdrav življenjski slog.

Od 11 milijonov smrti, povezanih z neprimernim prehranjevanjem, jih največ povzročijo srčno-žilne bolezni. Te pa najpogosteje povzroči ali poslabša debelost. "Ta študija potrjuje tisto, kar so mnogi mislili že več let, in sicer da je neprimerna prehrana kriva za več smrti kot katerikoli drug dejavnik tveganja," je povedal avtor študije Christopher Murray z univerze v Washingtonu.

"Naša ocena kaže, da sta glavni tveganji, povezani s prehrano, uživanje velikih količin soli in uživanje premalo zdrave hrane," je dodal.

Študija, ki temelji na spremljanju prehranjevalnih navad in bolezni med letoma 1990 in 2017, je pokazala še, da se države močno razlikujejo po številu smrti, povezanih s prehrano. V Uzbekistanu, kjer je največje tveganje za smrt, povezano z neprimerno prehrano, je teh desetkrat več kot v Izraelu, kjer je tveganje najmanjše.

Prehranjevanje z neprimerno prehrano je pogosto povezano z ekonomsko neenakostjo. V bogatih državah tako gospodinjstva porabijo zgolj dva odstotka prihodkov, da si lahko petkrat na dan privoščijo sadje in zelenjavo, v revnejših pa več kot polovico.

Profesorica na medicinski fakulteti v Warwicku Oyinlola Oyebode, ki ni sodelovala v raziskavi, je ob tem poudarila, da rezultati kažejo, na kaj se je treba usmeriti pri izboljševanju prehranjevalnih navad in s tem zdravja na nacionalni in globalni ravni.