Ljubljana, 30. marca - Srčno-žilne bolezni, med katere spada tudi ateroskleroza, v Sloveniji vsako leto povzročijo kar 38 odstotkov vseh smrti. V primeru ateroskleroze je ključnega pomena diagnostika in preventiva, za katero je v veliki meri odgovoren bolnik sam, so na novinarski konferenci v Ljubljani izpostavili strokovnjaki.

Strokovnjaki so opozorili, da je osnovni vzrok bolezni srca in ožilja prav ateroskleroza, ki povzroča postopno oženje arterij. Osnova ateroskleroze je okvara notranje plasti žile, ki ji sledi kopičenje maščobnih celic, razraščanje veziva in druge spremembe v žilni steni, ki privedejo do zoženja arterije, kar lahko privede do tromboze, možganske kapi in srčne kapi.

Velja za resno bolezen, ki pa običajno v začetnih oblikah ne kaže simptomov. V enem od šestih primerov pride do nenadne smrti, ne da bi bili prej prisotni bolezenski znaki. Dejavniki tveganja so med drugimi nezdrave ravni holesterola v krvi, visok krvni tlak, kajenje, nezdrava prehrana, pomanjkanje telesne aktivnosti in drugi, na katere težje vplivamo, kot je starost, so še pojasnili strokovnjaki.

Po besedah strokovnega direktorja Interne klinike UKC Ljubljana in predsednika Združenja kardiologov Slovenije Zlatka Frasa je razlog, da so srčno žilne bolezni v Sloveniji še vedno vodilni vzrok smrtnosti dejstvo, da je za obvladovanje bolezni in zmanjšanje tveganja pogosto potreben popoln zasuk v življenjskem slogu, kar je precej težko doseči. V Sloveniji smo se tega lotili sistematično in s tem v letu 2009 dosegli, da srčno žilne bolezni za moške niso več glavni vzrok smrti, je pojasnil.

Strokovnjaki so pri tem poudarili pomen primarne preventive, ki je usmerjena v preprečevanje napredovanja in pojava zapletov ateroskleroze pri bolnikih brez težav in sekundarne preventive, ki vključuje vseživljenjsko rehabilitacijo za bolnike z že znanimi težavami, povezanimi z boleznijo. Za spremembo svojega življenjskega sloga, ki ga zahtevata tako primarna kot tudi sekundarna preventiva, pa je predvsem odgovoren bolnik sam, so še poudarili.

Vodja posvetovalnice za srce pri Društvu za zdravje srca in ožilja Slovenije Jasna J. Petrovčič je poudarila pomen posvetovalnice, kjer velik poudarek dajejo zdravstveni vzgoji in redni telesni aktivnosti. Prav tako je pomembna zadostna hidracija, zdrava prehrana, ustrezna telesna teža in obseg pasu, zdravo uživanje alkohola, spanje, poznavanje lastnega zdravstvenega stanja, je še poudarila. Z vsemi temi ukrepi se lahko namreč tveganje za slabšanje ali razvoj bolezni občutno zmanjša.

V primarni in sekundarni preventivi je ključno, da s človekom stopimo v stik in se odzovemo s sočutjem in ne s kritiko, je še izpostavila. Predsednik Zveze koronarnih društev in klubov Slovenije Janez Poles je povedal, da se je bolniku treba približati, mu prisluhniti, da bo stopil na pot zdravja. Pomembno je na preprost način informirati tudi splošno populacijo in o bolezni ozavestiti mlade družine, da bodo z vzgojo na pravo pot usmerile svoje otroke, je še izpostavil.