Ljubljana, 15. oktobra - Za gripo vsako leto zboli okoli 15 odstotkov populacije. Ker je vpliv novega koronavirusa na gripo še ne znan, strokovnjaki pozivajo k cepljenju tako ranljivih skupin kot tudi vseh ostalih. Cepljenje namreč ostaja eden najpomembnejših ukrepov proti okužbi, pripomore pa tudi k lažjemu poteku bolezni.

Cepljenje je najpomembnejši ukrep za preprečevanje gripe, je na današnji novinarski konferenci poudaril vodja Centra za geriatrično medicino v Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Ljubljana Gregor Veninšek. Gripe sicer ni mogoče popolnoma preprečiti, zmanjšati pa je mogoče tveganje za okužbo in omiliti potek bolezni. Imunost po cepljenju traja okoli štiri mesece, zato svetuje čim prejšnje cepljenje, saj bodo tako prebivalci imuni tudi ob koncu sezone gripe.

Zaščita, ki jo nudi cepljenje, je odvisna od seva gripe. Cepljeni bolniki, ki zbolijo, pa imajo lažji potek bolezni. Tako redkeje potrebujejo zdravljenje v bolnišnici, manj je kasnejših zapletov, nižja pa je tudi smrtnost, je povzela Mateja Logar iz klinike za infekcijske bolezni in vročinska stanja UKC Ljubljana.

K preprečevanju okužbe sicer pripomorejo tudi ukrepi, priporočeni v boju proti koronavirusu. Veninšek tako svetuje, naj se ljudje ne zadržujejo v slabo zračenih vlažnih prostorih, še posebej, če se tam nahaja več ljudi. Prav tako svetuje, naj ljudje držijo zadostno medsebojno razdaljo, si pogosto umivajo in razkužujejo roke ter se z rokami ne dotikajo oči, nos in ust. Sicer pa je pomemben tudi zdrav življenjski slog in redna zmerna telesna aktivnost, je še dodal.

Trenutno je cepljenje proti gripi brezplačno za ranljive skupine, med katere spadajo kronični bolniki, starejši od 65 let, osebe s povečano telesno težo, nosečnice in otroci, mlajši od dveh let. DZ sicer danes v okviru petega protikoronskega zakona obravnava predlog, po katerem bi bilo cepljenje za vse vključene v zdravstveno zavarovanje brezplačno.

V zadnji sezoni se je precepljenost povečala. Skupno se je lani cepilo okoli 142.000 oseb, kar predstavlja sedem odstotkov populacija, je pojasnila nacionalna koordinatorica programa cepljenja Marta Grgič Vitek. Precepljenost se je med starejšimi povečala s 13 na 19 odstotkov.

Tudi med otroci se je precepljenost povečala. Lani se je sicer cepilo 367 otrok, mlajših od dveh let. A je v generaciji približno 20.000 otrok, je opozoril vodja pediatrične ambulante Juventina clinic Ljubljana Denis Baš.

Cepljenje priporočajo tudi nosečnicam. Če se nosečnica cepi kasneje v nosečnosti, se bo zaščita bolje prenesla tudi na otroka, je pojasnil Baš.

Ob številnih zavajajočih informacijah so strokovnjaki poudarili, da je cepivo varno. "Ne gre za živo cepivo, tako, da tukaj ne moremo zboleti. To ni mogoče, ker cepivo ne vsebuje živega virusa," je dejala Logarjeva. Možne so lažje težave, kot je bolečina ali rdečina na mestu vboda, težji zapleti se pojavijo redkeje.

Kakšen bo vpliv koronavirusa na gripo, strokovnjaki še ne znajo pojasniti. Kot je pojasnila Logarjeva, je bila letošnja sezona gripe na južni polobli zelo blaga, informacij o hkratni okužbi tako nimajo veliko. "Vemo pa iz drugih primerov, da če nekdo zboli za virusno okužbo dihal, je sluznica poškodovana in bolj dojemljiva, zaradi tega pa lažje pride do okužbe še z drugim virusom," je dodala. Okužbi pa vplivata tudi na imunski sistem, kar pomeni, da je potek druge okužbe lahko bistveno težji.