Ljubljana, 7. marca - Delovanje ledvic in delovanje srčno-žilnega sistema sta tesno povezana, zato so bolezni ledvic tudi dejavnik tveganja za nastanek in poslabšanje bolezni srca in ožilja. Ob tem večina bolnikov s kronično ledvično boleznijo ne občuti težav z ledvicami, ki pa jih je ključno odkriti pravočasno, so strokovnjaki opozorili pred svetovnim dnevom ledvic.

Povezanost in odvisnost med srcem in ledvicami je zelo velika, pomanjkljivost sodobnega zdravstva pa je, da posameznika ne obravnava dovolj celovito, je na današnji novinarski konferenci Društva za zdravje srca in ožilja Slovenije povedal predsednik društva Matija Cevc. Medsebojnih vplivi se pogosto kažejo denimo v kardiorenalnem sindromu, ki ga ima od 40 do 50 odstotkov bolnikov s srčnim popuščanjem. Ta sindrom zajema spekter motenj, ki vključujejo srce in ledvice in pri katerih lahko akutna ali kronična disfunkcija enega organa povzroči akutno ali kronično disfunkcijo drugega organa, je še poudaril.

Populacijske raziskave so po njegovih navedbah pokazale, da imajo ljudje s kronično ledvično boleznijo zelo pogosto tudi klasične dejavnike tveganja za srčno-žilne bolezni, kot so kajenje, sladkorna bolezen, sedeč način življenja in podobno. Pri njih je poleg rednega jemanja predpisane terapije ključno obvladovanje teh dejavnikov tveganja tudi z zdravim življenjskim slogom, ki vključuje zlasti nekadilstvo, redno telesno dejavnost vsaj 30-60 minut dnevno in upoštevanje principov zdrave mediteranske prehrane, je dodal Cevc.

Predsednik Slovenskega nefrološkega društva Andrej Škoberne je povedal, da je kronična ledvična bolezen, ki poteka počasi in brez zdravljenja vztrajno napreduje, vedno pogostejša v populaciji. V veliki meri jo povzročajo sladkorna bolezen, povišan krvni tlak, debelost, kajenje in ostale dejavnosti, povezane z nezdravim življenjskim slogom.

Ker se glavni vzroki za kronično ledvično bolezen povečujejo, ni presenetljivo, da se v zadnjih desetletjih povečuje tudi njena pogostost. Z zdravim načinom življenja pa lahko bolezni ledvic preprečujemo, je dodal Škoberne. Eden od sloganov letošnjega svetovnega dneva ledvic, ki ga obeležujemo v četrtek, je zato Gremo vsi ven! Za zdrave ledvice, dušo in telo.

V zahodnem svetu ima približno 10 odstotkov odraslih kronično ledvično bolezen, kar bi v Sloveniji pomenilo približno 180.000 ljudi, je povedal Škoberne. Izpostavil je, da okoli 90 odstotkov teh ne ve, da jo ima. Zaradi tega priporočajo preverjanje stanja ledvic pri osebah, ki imajo dejavnike tveganja za kronično bolezen ledvic, in pri tistih, ki imajo težave, povezane z delovanjem ledvic.