Slovenj Gradec, 11. junija - Splošna bolnišnica Slovenj Gradec ima nov, najsodobnejši angiograf, ki je po navedbah bolnišnice edini tovrstni v jugovzhodni Evropi. Celotna naložba, ki so jo uradno odprli danes, je vredna dva milijona evrov. Gre za veliko pridobitev v slovenskem prostoru, je ob odprtju poudarila državna sekretarka Alenka Forte in pohvalila delo bolnišnice.

"Slovenjgraška bolnišnica je bila vedno vodilna, vedno je kazala smer," je dejala državna sekretarka na ministrstvu za zdravje Alenka Forte in ob tem omenila področje urologije in prve laparoskopske operacije ter tudi bariatrične operacije pri prekomerni debelosti. Tudi ta naložba v sodobno radiološko napravo bo omogočala zelo napredne posege in bo v veliko korist koroški regiji in širšemu slovenskemu zdravstvu ter tudi širše, je dejala Fortejeva.

Novi angiograf v slovenjgraški bolnišnici je zamenjal dobro desetletje starega in iztrošenega, hkrati pa so v bolnišnici na novo uredili tudi prostore, kamor so umestili nov angiograf in v katerih bodo lahko potekali tudi nujni kirurški posegi, je v izjavi medijem povedal direktor Splošne bolnišnice Slovenj Gradec Janez Lavre. Kot pomembno tako za bolnike kot za zaposlene pa je izpostavil, da je z novim aparatom sevalna obremenitev bistveno nižja.

To je največja letošnja naložba koroške bolnišnice in velika pridobitev zanjo, je še dejal Lavre. Bolnišnica bo znesek naložbe poravnala iz lastnih amortizacijskih sredstev v naslednjih petih letih. S starim angiografom so v slovenjgraški bolnišnici pregledali od 20 do 30 bolnikov na mesec, z novim načrtujejo, da bodo mesečno pregledali od 200 do 250 bolnikov, odvisno od potreb in zmožnosti zdravnikov, je povedal Lavre.

V. d. predstojnika bolnišničnega oddelka za diagnostično in intervencijsko radiologijo Miran Jeromel pa je med drugim dejal, da bodo z novim aparatom posege lahko izvajali bistveno bolj varno in uspešneje.