Ljubljana, 29. novembra (STA) - Slovenija je ena najbolj varnih držav na svetu za rojevanje, kažejo podatki Evropskega poročila o zdravstvenem stanju nosečnic in novorojenčkov za leto 2015. Še več pa bi morali narediti na področju preventive kajenja in debelosti med nosečnicami, je danes ocenila porodničarka Nataša Tul Mandić. Evropsko poročilo o zdravstvenem stanju nosečnic in novorojenčkov za leto 2015 kaže, da se stopnja umrljivosti novorojenčkov niža. Narašča pa starost mater ob rojstvu, saj se je med letoma 2010 in 2015 delež mater, starejših od 35 let, povečal za 16 odstotkov. Na splošno je nosečnost v najstniških letih v Evropi vse manj običajna.

Kot je na današnji novinarski konferenci Ginekološke klinike Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana izpostavil statistik klinike Ivan Verdenik, je po podatkih za leto 2015 kadilo devet odstotkov nosečnic, desetina pa jih je bilo tako predebelih, da so imele indeks telesne mase več kot 30. Slovenija je sicer pri obeh kazalnikih bistveno bolj uspešna kot mnoge druge evropske države, a prostor za izboljšave je še, je poudarila Tul Mandićeva.

Dokaz je na primer uspeh Švedske in Norveške na področju zmanjševanja deleža nosečnic, ki kadijo. Od leta 2010 do 2015 so v teh dveh državah ta delež zmanjšali s sedem odstotkov na le 3,5 odstotka kadilk med nosečnicami. Po besedah Tul Mandićeve bi potrebovali več sredstev za preventivo, za organizacijo programov za dodatno podporo nosečnicam kadilkam, da bi lažje prenehale s kajenjem. Taki programi bi zagotovo še zmanjšali odstotek nosečnic, ki kadijo, je prepričana.

Še večjo skrb zbuja epidemija debelosti v Evropi, tudi med nosečnicami, je pojasnil Verdenik. Slovenija je z desetimi odstotki nosečnic z indeksom telesne teže več kot 30 sicer še daleč od Anglije, Škotske ali Walesa, kjer je bilo leta 2015 takih že četrtina vseh nosečnic. A delež predebelih nosečnic se povečuje tudi v Slovenji, je opozoril.

Maščoba ni le estetski problem, ženske s preveč maščobnega tkiva in indeksom telesne mase več kot 30 imajo lahko še druge internistične težave, ki privedejo do zapletov v nosečnosti, je razloge za zaskrbljenost ob naraščanju števila predebelih nosečnic pojasnila Tul Mandićeva. Pri predebelih nosečnicah so višji maternalna umrljivost, umrljivost novorojenčkov, pogosteje se jim rodijo pretežki novorojenčki, večkrat je pri takih nosečnicah potreben carski rez.

Otroci predebelih nosečnic so pogosteje tudi pozneje v življenju predebeli. Tul Mandićeva je opozorila, da je zelo pomembno vplivati že na mlade, da bi zanosile z ustrezno telesno maso, to pa je mogoče le z ustrezno preventivo. Kot je poudarila, se ves denar, vložen v preventivo v porodništvu, zelo hitro vrne v obliki boljših rezultatov.

Tul Mandićeva in vodja ljubljanske porodnišnice Gorazd Kavšek sta danes izpostavila tudi pomen spremljanja vseh perinatoloških statističnih podatkov, kar v Sloveniji počnejo že od leta 1987. To je v preteklosti omogočilo, da so še pravočasno zaznali določene neugodne trende in tudi pravočasno ukrepali. Tako so na primer ob prvi zaznavi povečevanja števila carskih rezov v Sloveniji zadeve analizirali in ukrepali.

Slovenija je po deležu carskih rezov v vseh porodih v vrhu evropskih držav, skupaj s Francijo, Norveško, Finsko. Pri nas se namreč opravi okoli 20 odstotkov porodov s carskim rezom. Druga skrajnost so države, kot so Romunija, Bolgarija, Poljska, Ciper, Madžarska in Romunija z 50 in več odstotki porodov s carskim rezom.

Porodničarja sta poudarila, da carski rez velika operacija, ki s seboj prinaša številne dejavnike tveganja in ima lahko za žensko tudi resne zdravstvene posledice, ki trajajo dlje od le nekaj tednov po porodu, vplivajo pa tudi na izid naslednjih porodov. Zato stroka skrbno presoja, kdaj je carski rez potreben.