Ljubljana, 1. septembra - Mesec september je namenjen ozaveščanju o redki nenalezljivi bolezni, raku pri otrocih, za katerim v Sloveniji letno zboli približno 80 otrok. Kljub temu, da z zgodnjo diagnozo in optimalnim zdravljenjem pri nas ozdravi skoraj 80 odstotkov otrok, ima zdravljenje lahko tudi dolgoročne posledice, so pojasnili v Društvu Junaki 3. nadstropja.

September, ki bo v znamenju zlate pentlje kot simbola boja proti otroškemu raku, predstavlja priložnost za širjenje zavesti o prisotnosti zahrbtne bolezni, s katero se soočajo otroci v 3. nadstropju ljubljanske pediatrične klinike na hemato-onkološkem oddelku. Kot so zapisali v Društvu Junaki 3. nadstropja, vsak teden raka na novo odkrijejo pri enem do dveh slovenskih otrok. Bitko z boleznijo izgubi vsak peti oboleli otrok.

Tako pri nas kot tudi v tujini obstaja več načinov zdravljenja otroškega raka. Večina stranskih učinkov se pojavi med ali kmalu po zdravljenju in hitro izzveni, so dodali. Kljub temu lahko nekatere težave ostanejo ali pa se pojavijo šele mesece ali leta po zdravljenju. Prizadet lahko ostane en ali več delov telesa oz. organov, med drugim so lahko to možgani, oči, mišice, kosti in srce. Zdravljenje pa lahko vpliva tudi na rast, razvoj in plodnost, so pojasnili na društvu.

"Vsak starš se z diagnozo, zdravljenjem in tudi z izidom zdravljenja sooča drugače, po svoje. Na splošno pa bi lahko rekli, da je na začetku za vse diagnoza raka pri otroku velik šok. Sprašuješ se, kaj si naredil narobe, zakaj je zbolel ravno tvoj otrok ipd.," so za STA pojasnili v društvu. Večina staršev se relativno hitro pobere, ker niti nima izbire. Otrok namreč ob sebi v teh težkih trenutkih potrebuje močnega in pozitivno naravnanega starša, so dodali.

Večina staršev se tako oklene upanja na ozdravitev in vsaj pred otrokom funkcionira kar se da normalno. "Seveda pa se, ko so sami s svojimi mislimi, soočajo s strahovi, občutkom nemoči, bolečino ob pogledu na izčrpanega otroka. Na koncu pa je seveda vse odvisno od izida zdravljenja," so izkušnje povzeli v društvu.

Starši, katerih otroci se pozdravijo, se morajo soočiti z morebitnimi posledicami. Pri večini pa je zelo prisoten tudi velik strah pred ponovitvijo. Kadar zdravljenje ni uspešno, pa se morajo starši žal soočiti s tistim najhujšim, z izgubo otroka. Na vseh korakih imajo starši na voljo strokovno pomoč kliničnih psihologov na oddelku, so še dodali.

V društvu bodo tudi v letošnjem septembru zbirali sredstva, ki jih bodo porabili za nakup nujno potrebnega spektrofotometra. V septembru pripravljajo tudi več aktivnosti, med drugim Junaški vikend na Bledu in v Bohinju za 50 družin otrok z rakom ter kulturni dan s koncertom Junakov. Kot uvod v aktivnosti meseca ozaveščanja o otroškem raku, zlatega septembra, pa danes društvo organizira 36 kilometrov dolg Emin pohod od Škofje Loke do pediatrične klinike, ki tradicionalno poteka v spomin na deklico Emo, ki je boj z rakom izgubila 1. septembra.