Ljubljana, 1. septembra - Društvo Junaki 3. nadstropja si septembra prizadevajo ozaveščati o raku pri otrocih in jim s tem pomagati v boju za življenje. Vsako leto približno 80 otrok in mladostnikov zboli za rakavo boleznijo, približno 20 odstotkov jih ta boj izgubi. Društvo pa zbira tudi sredstva za nakup prenosne infuzijske črpalke, ki bo pomagala pri zdravljenju otrok.

V Sloveniji je rak še vedno tretji najpogostejši vzrok smrti pri osebah, mlajših od 15 let. S pomočjo medicine vsako leto sicer narašča odstotek otrok, ki v bitki z rakom zmagajo, se pa povečuje skupno število tistih, ki zbolijo. Najpogostejša med rakavimi obolenji otrok je levkemija, ki predstavlja 30 odstotkov vseh rakov pri otrocih, so sporočili iz društva Junaki 3. nadstropja.

Neprofitno društvo, ki združuje starše otrok z rakavimi obolenji, si bo v septembru prizadevalo zbrati sredstva za prenosno infuzijsko črpalko, ki bo pomagala pri zdravljenju na pediatrični kliniki. Tovrstno črpalko je možno namestiti v nahrbtnik ali infuzijsko stojalo, uporaba pa je možna tudi na domu, so sporočili.

Simbol raka pri otrocih je zlata pentlja, ki si jo lahko vsak posameznik pripne v znak solidarnosti in podpore. Pomoč junakom pa se lahko izkaže tudi z donacijo na spletni strani društva ali z sms-sporočilom JUNAKI5 na 1919, sporočajo iz društva.

Že danes bo društvo organiziralo Emin pohod od Škofje Loke do Pediatrične klinike v Ljubljani. Gre za tradicionalen pohod v spomin na Emo, ki je boj z rakom izgubila. Vikend pa bodo Junaki 3. nadstropja preživeli na Gorenjskem, kjer bodo med drugim plezali na ferati in obiskali Kekčevo deželo, družili se bodo tudi z vrhunskimi športniki.

"Naj bo september mesec, ko poskrbimo, da bodo junaki 3. nadstropja slišani, razumljeni in oskrbljeni ves čas, njihov boj z boleznimi pa zato lažji ter zmaga še bolj prepričljiva," so še sporočili.