Moskva, 12. avgusta - Rusija je danes zavrnila v tujini izražene zadržke in pomisleke glede svojega cepiva proti covidu-19 - prvega potrjenega na svetu. "Kolegi iz tujine očitno poskušajo izraziti neko mnenje, ki je po našem prepričanju popolnoma neutemeljeno," je danes dejal ruski minister za zdravstvo Mihail Muraško.

V Rusiji so v torek uradno registrirali in dovolili za uporabo svoje cepivo Sputnik V. Za ta korak so se odločili, še preden bi bili znani rezultati t. i. tretje faze kliničnega testiranja cepiva, kar je nasprotju z mednarodno uveljavljenim postopkom razvoja cepiva.

Cepivo je razvil državni inštitut za epidemiologijo in mikrobiologijo Gamaleja v Moskvi. Njegov direktor Aleksander Ginzburg je dejal, da bodo cepivo najprej ocenili ruski znanstveniki. Šele nato bodo objavili vse podatke. Dokončne rezultate raziskave bi lahko po njegovih besedah objavili v ruski znanstveni reviji, pa tudi v tujini.

Po Muraškovih besedah je prve pošiljke novega cepiva pričakovati v naslednjih dveh tednih. "Danes poteka nadzor kakovosti," je dejal. Proizvodnja v Rusiji naj bi bila v prvi vrsti namenjena cepljenju lastnega prebivalstva. Bo pa Rusija tujini ponudila, da sami izdelujejo njihovo cepivo.

Rusija bo sicer vzporedno z izvedbo tretje faze testiranja že začela cepljenje zdravstvenega osebja in učiteljev, pri čemer bo cepljenje zanje prostovoljno, je še dejal Muraško. Po njegovih besedah ga priporočajo zlasti ljudem s predhodnimi obolenji, poroča nemška tiskovna agencija dpa.