Sydney, 26. aprila (STA) - Ljudje, ki več ur sedijo pred pisalno mizo ali gledajo televizijo, bi morali vsak dan telovaditi več kot 30 minut, če želijo preprečiti zdravstvene težave, razkriva avstralska raziskava, ki so jo nedavno objavili v reviji The Journal of the American College of Cardiology, povzema nemška tiskovna agencija dpa.

Raziskava univerze v avstralskem Sydneyu je tako ugotovila, da ljudje, ki vsakodnevno presedijo šest ur in ne telovadijo, prej umirajo zaradi srčno-žilnih bolezni kot tisti, ki telovadijo uro na dan. V devetletni raziskavi je sodelovalo skoraj 150.000 ljudi, starejših od 45 let.

Odkrili so tudi povezavo med vsakodnevnim dolgotrajnim sedenjem, daljšim od šestih ur, z zdravstvenimi težavami, kot so prekomerna telesna teža, srčne bolezni, diabetes, rak in depresija. Večkratno vstajanje je zmanjšalo tveganje za srčno-žilne bolezni pri tistih, ki vsakodnevno sedijo štiri ure ali manj, ni pa imelo skoraj nobenega učinka pri tistih, ki sedijo dlje.

So pa tisti z dolgotrajnim sedenjem, ki so vsak dan bili od 20 do 40 minut zmerne telesno dejavni, npr. hoja ali hoja po stopnicah, lahko bistveno zmanjšali tveganja za zdravje.

"Na primer, ljudje, ki so bili telesno nedejavni in so dnevno sedeli več kot osem ur na dan, so imeli za 107 odstotkov večje tveganje za smrt zaradi srčno-žilnih bolezni od tistih, ki so bili vsak dan telesno aktivni vsaj uro in so sedeli manj kot štiri ure na dan," je med drugim dejal vodilni avtor raziskave, profesor Emmanuel Stamatakis.

"Kakršnokoli gibanje je dobro, a zmerna do živahna telesna dejavnost, zaradi katere ljudje postanejo zadihani, je najučinkovitejša," je priporočil Stamatakis.