Pariz, 14. julija - Uživanje alkohola je bilo lani povezano z več kot štirimi odstotki vseh novih primerov rakavih obolenj v svetu, razkriva danes objavljena raziskava. Več kot tri četrtine teh primerov so zabeležili pri moških. Večinoma je šlo za posledice občutno prekomernega pitja, sedmina primerov pa je bila povezana z zgolj zmernim pitjem.

Raziskava, objavljena v znanstveni reviji Lancet Oncology, temelji po eni strani na podatkih glede lani odkritih rakavih obolenj, še posebej takih, ki so dokazano pogosto povezana z uživanjem alkohola, ter po drugi strani na podatkih o prodaji, proizvodnji in porabi alkoholnih pijač. S pomočjo slednjih so izračunali, koliko alkohola so ljudje v različnih državah po svetu v povprečju popili leta 2010 - torej pred desetletjem, kolikor je načeloma potrebno, da se pokažejo posledice uživanja alkohola v obliki rakavih obolenj.

Po njihovih ocenah je bilo dobrih štiri odstotkov oziroma 741.300 na novo odkritih primerov raka v svetu lani povezanih z alkoholom, od tega 77 odstotkov oziroma 568.700 pri moških.

Ugotovili so še, da se to število v različnih delih sveta zelo razlikuje - najvišje je na vzhodu Azije ter v srednji in vzhodni Evropi, najnižje pa na severu Afrike in zahodu Azije. Med posameznimi državami je najvišji delež z alkoholom povezanih rakavih obolenj v Mongoliji, na Kitajskem, v Moldaviji in Romuniji, najnižji pa v Kuvajtu, Libiji in Savdski Arabiji. Med ženskami so medtem najvišji deleži med drugim v Belorusiji, Romuniji in Rusiji, Avstraliji in Novi Zelandiji ter na zahodu Evrope.

Največkrat je z alkoholom povezan rak na požiralniku, jetrih in dojkah.