Ljubljana, 18. januarja (STA) - V prihodnjem tednu bomo obeležili 13. evropski teden boja proti raku materničnega vratu. Strokovnjaki ob tem enotno ugotavljajo, da lahko s cepljenjem proti okužbi s HPV in presejalnim programom zgodnjega odkrivanja predrakavih sprememb materničnega vratu Zora preprečimo skoraj vsak nov primer tega raka v Sloveniji.

Zaradi učinkovitosti presejalnega programa Zora se Slovenija v zadnjih letih že uvršča med evropske države z najmanjšim bremenom te bolezni. Od uvedbe presejalnega programa leta 2003 se je incidenca raka materničnega vratu namreč prepolovila. Za rakom materničnega vratu v Sloveniji na leto tako zboli okoli 120 žensk, umre pa jih med 40 in 50. Lani so zabeležili 82 novih primerov raka na materničnem vratu.

Po oceni vodje programa Zora z ljubljanskega onkološkega inštituta Urške Ivanuš gre tak uspeh pripisati tudi zaupanju žensk v program, ki se ga redno udeležuje več kot 70 odstotkov žensk v starosti od 20 od 64 let. Zdravljenje raka na materničnem vratu, odkritega v zgodnjem stadiju, je namreč zelo uspešno.

Za rakom na materničnem vratu danes zbolevajo predvsem ženske, ki se presejalnih pregledov ne udeležujejo. Pri takih je rak v okoli 80 odstotkih odkrit v napredovani fazi, ko je zdravljenje manj učinkovito. Presejalnih pregledov se še vedno udeležuje premalo starejših žensk, zato pozivajo vse starejše od 50 let, da še naprej skrbijo za svoje reproduktivno zdravje.

Če ženske redno hodijo na preglede, imajo med 70 in 80 odstotkov manjšo možnost, da zbolijo za rakom materničnega vratu. Še manjša verjetnost za nastanek raka pa je pri ženskah, ki so bile cepljene proti okužbi HPV.

Kot je pojasnil Leon Meglič z ginekološke klinike Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana, je cepljenje najboljša preventiva pred boleznimi, ki jih povzročajo okužbe s HPV, saj preprečuje večji del predrakavih sprememb materničnega vratu. Cepiva so varna in - kot so pokazali rezultati držav, ki so začele cepiti zgodaj in so uspele doseči visoko precepljenost - izjemno učinkovita.

V Sloveniji je od leta 2009 na voljo cepljenje deklic na sistematskih pregledih v šestem razredu, ki je plačano iz sredstev zdravstvenega zavarovanja. Približno polovica staršev se za cepljenje ne odloči, velike razlike po precepljenosti so tudi po regijah. Najvišja precepljenost, okoli 80 odstotkov, je v Ravnah na Koroškem, najnižja pa v Ljubljani, kjer je bila precepljenost po zadnjih podatkih okoli 36-odstotna.

Ti podatki kažejo, da preventivnih ukrepov za preprečevanje raka materničnega vratu v Sloveniji še ne izkoriščamo dovolj, ugotavljajo strokovnjaki. "Cepljenje je najbolj učinkovito pred vstopom v spolno življenje, vendar je priporočeno tudi kasneje, saj cepivo zaščiti pred sevi HPV, s katerimi se ženske še niso okužile," je pojasnil Meglič in poudaril, da se s tem verjetnost predrakavih sprememb na materničnem vratu zmanjša 80 odstotkov.

"Na NIJZ tudi pripravljamo predlog širitve programa za cepljenje dečkov. Če bo sprejet na zdravstvenem svetu, bo cepljenje dečkov proti okužbi HPV iz sredstev obveznega zdravstvenega zavarovanja morda že v prihodnjem letu," pa je napovedala specialistka javnega zdravja z Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) Nadja Šinkovec.