Ljubljana, 5. oktobra - Pred svetovnim dnevom paliativne in hospic oskrbe, ki bo v soboto, so strokovnjakinje opozorile, da je paliativna oskrba pomembna, dragocena in nepogrešljiva pri vseh bolnikih, ki se soočajo z neozdravljivo boleznijo. Bolnikom in njihovim bližnjim v času zdravljenja zdravstveno osebje celostno pomaga, svojcem pa tudi v procesu žalovanja.

Strokovna direktorica Onkološkega inštituta Ljubljana Irena Oblak je na današnji novinarski konferenci dejala, da gre za ohranjanje posameznikovega dostojanstva, "zato je potreba po sistemsko urejeni in dostopni paliativni oskrbi zelo velika". Pomembno je tudi, da bolniki dobijo ustrezno paliativno oskrbo dovolj zgodaj in na vseh ravneh, saj tako ohranijo in celo zvišajo kakovost njihovega življenja.

Na onkološkem inštitutu povečanje potreb po paliativni oskrbi opažajo vsakodnevno. Izvajajo jo na vseh kliničnih oddelkih, za njen razvoj pa skrbijo z izobraževanji in raziskovanji.

V lanskem letu so uvedli mobilno paliativno enoto, s katero zdravstvena ekipa pride k bolniku na dom. "Bolniku zato ni treba iskati pomoči v zdravstvenih domovih, urgentnih centrih," je pojasnila Oblakova. Mobilna paliativna ekipa vsak mesec obišče med 50 in 60 bolnikov. Potrebe so sicer veliko večje, a zaradi premalo zaposlenih te dejavnosti ne morejo širiti.

Paliativna oskrba ni namenjena le bolniku, ampak je podpora celi družini in celotnemu zdravstvenemu sistemu, "da okrog bolnika naredimo mrežo, ki mu omogoča kakovostno življenje vse do smrti in podporo svojcem v času žalovanja", pa je povedala vodja oddelka za akutno paliativno oskrbo na Onkološkem inštitutu Ljubljana Maja Ebert Moltara.

Opozorila je, da paliativna oskrba ni samo pomoč v zadnjem obdobju bolnikovega življenja, v času umiranja, ampak je mnogo širša. "Nekatere bolnike lahko obravnavamo tudi celo leto ali več," je dejala. V Sloveniji na leto umre okoli 23.000 bolnikov, velik del teh bolnikov pa bi potreboval paliativno oskrbo, je opozorila.

Na onkološkem inštitutu izvajajo tudi mobilno paliativno oskrbo, ki deluje 24 ur na dan in sedem dni v tednu. V avgustu so opravili skoraj 500 obravnav po telefonu, bolniki pa lahko pokličejo na telefonsko številko 030 662 139. Maja Ebert Moltara je dejala, da neodgovorjene klice vračajo, zato naj jih bolniki pokličejo.

Državni program paliativne oskrbe predvideva dvostopenjsko paliativno oskrbo, torej osnovno in specializirano, v vseh regijah, eno mobilno ekipo na 100.000 prebivalcev ter 150 do 200 postelj za specializirano paliativno oskrbo. Realnost pa je drugačna, v Sloveniji imamo šest mobilnih enot v petih regijah in 15 postelj za specializirano oskrbo.

Osnovno paliativno oskrbo izvajajo družinski zdravniki ter predvsem patronažne sestre, ki so velikokrat ključne osebe, ki pomagajo bolnikom, pa je povedala družinska zdravnica v Zdravstvenem domu Vrhnika Eva Gorup Cedilnik. V njihovem zdravstvenem domu taki oskrbi posvečajo veliko pozornosti. Poudarila je, da je zelo pomembna njihova urgentna služba in urgentni zdravniki, ki imajo vsi opravljeno specializirano izobraževanje iz paliativne oskrbe.

Svetovni dan paliativne in hospic oskrbe obeležujemo vsako drugo soboto v oktobru. Letos poteka pod geslom Celimo srca in družbo. Mednarodna zveza za paliativno in hospic oskrbo pa ob letošnjem dnevu poziva države, da v nacionalne strategije vključijo oskrbo ob izgubi in žalovanju.