Ljubljana, 30. septembra - Pred rožnatim oktobrom, mesecem ozaveščanja o raku dojk, so v Združenju Europa Donna Slovenija izpostavili pomen rednega mesečnega samopregledovanja in zgodnjega odkrivanja raka. To je ključno za manj obremenjujoče zdravljenje, zato tudi med epidemijo covida-19 ne smemo pristati na slabši dostop do zdravstva in pravočasne diagnostike, so opozorili.

Združenje Europa Donna Slovenija, ki si že vrsto let prizadeva širšo slovensko javnost opozoriti na to, da smo za svoje zdravje v prvi vrsti odgovorni sami, bo letošnji rožnati mesec zaznamovalo s sloganom Dotik pove največ, ki opozarja na pomen rednega mesečnega samopregledovanja in zgodnjega odkrivanja raka dojk, so zapisali.

Ženske so zato pozvali, naj se tudi med epidemijo odzivajo na presejalni program za raka dojk Dora in naj bodo pozorne na morebitne zdravstvene težave. "Če odkrijemo sumljive spremembe, pa je treba vztrajati in priti do zdravnika, ki vas bo napotil na nadaljnje preiskave, če bo presodil, da je to potrebno," so navedli v združenju Europa Donna.

Namestnica vodje programa Dora Kristijana Hertl je na današnji novinarski konferenci spomnila, da so bili ob razglasitvi epidemije sredi marca zaustavljeni tudi presejalni programi za raka. Program Dora so na Onkološkem inštitutu Ljubljana nato ponovno zagnali konec maja in v začetku junija v vseh ostalih presejalnih centrih. Podatki kažejo, da je udeležba žensk, število vabljenih žensk na dodatne obravnave in odkritih rakov v programu na ravni pred epidemijo.

Z odzivom žensk po skoraj štirih mesecih ponovnega delovanja programa so zadovoljni. Od ponovnega začetka slikanja žensk do konca avgusta so slikali 29.358 žensk, udeležba je bila 76-odstotna. Zaradi sumljivih sprememb na mamografskih slikah so jih 920 povabili na dodatne diagnostične obravnave. Pri okoli 90 ženskah, ki so opravile dodatne obravnave, so odkrili raka dojk. Številka še ni dokončna, saj obravnave še niso končane.

"Ženskam svetujemo, da zaradi strahu pred novim koronavirusom ne opustijo možnosti zgodnjega odkrivanja raka. Opuščanje udeležbe v presejalnih programih ima lahko resne posledice za zdravje," so besede Hertlove povzeli v sporočilu za javnost. Priporoča jim redno udeleževanje mamografij v programu Dora, kjer so z ukrepi poskrbeli za varno obravnavo žensk. Med dvema mamografijama z normalnim izvidom naj si redno mesečno pregledujejo dojke. Če bi opazile kakršnekoli spremembe, naj se obrnejo na svojega osebnega zdravnika ali ginekologa, ki jih bo napotil v ambulanto za bolezni dojk.

"Letošnje leto je pokazalo, da dostop do zdravstva in pravočasne diagnostike ni samoumeven. Zato moramo biti še toliko bolj pozorni na svoje telo in morebitne spremembe," je poudarila tudi predsednica Združenja Europa Donna Slovenija Tanja Španić. Kot je še dejala, naj strah pred koronavirusom ne vpliva na odločitev glede obiska zdravnika. Če bi pa naleteli na težave ali se znašli v stiski, pa v združenju ponujajo pomoč prek svetovalnih telefonov.