Ženeva, 30. januarja - Svet tudi tri leta po izbruhu covida-19 še vedno ni pripravljen na morebitne prihodnje pandemije, je danes v poročilu o svetovnih nesrečah opozorila Mednarodna federacija društev Rdečega križa in Rdečega polmeseca (IFRC). Izpostavila je pomen zaupanja javnosti v cepljenje ter države pozvala, naj okrepijo financiranje zdravstvenega sektorja.

IFRC je v svojem poročilu opozoril, da je po podatkih Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) od začetka pandemije za covidom-19 umrlo najmanj 6,8 milijona ljudi. "Pandemija bi morala biti alarm za mednarodno skupnost, da se nemudoma pripravi na naslednjo zdravstveno krizo," je dejal generalni sekretar IFRC Jagan Chapagain.

"Če izkušnja s covidom-19 ne bo pospešila naših priprav, kaj bo?" se v poročilu sprašuje IFRC in hkrati opozarja, da vlade tudi zdaj niso nič bolj pripravljene odzvati se na pandemije kot leta 2019.

Chapagain je prepričan, da bi priprave na prihodnje pandemije morale vključevati krepitev zaupanja javnosti v cepljenje in zdravstvene ukrepe. Svet pa mora odpraviti tudi neenakosti na področju zdravstva in socialno-ekonomske ranljivosti, piše v poročilu.

"Države se morajo pripraviti na več različnih nevarnosti, ne le na eno, saj družbe postanejo resnično odporne le z načrtovanjem za različne vrste nesreč, ki pa se lahko pojavijo hkrati," je še dodal Chapagain.

Poleg pandemije je poročilo opozorilo tudi na porast nesreč povezanih s podnebnimi spremembami. "Ekstremni vremenski dogodki so vse pogostejši in intenzivnejši, naša sposobnost, da se nanje zgolj odzovemo, pa je omejena," piše v poročilu.

Za leto 2020 je IFRC zabeležil 433 primerov nesreč s približno 15.400 smrtnimi žrtvami, za leto 2021 pa 529 primerov nesreč s 14.600 smrtnimi žrtvami. V obeh letih je bilo več kot 300 nesreč povezanih s podnebnimi spremembami.

V luči tega je IFRC države pozval, naj do leta 2025 okrepijo financiranje zdravstvenega sektorja za en odstotek BDP, medtem ko bi se svetovno financiranje zdravstva moralo okrepiti za vsaj 15 milijard dolarjev letno.