Ženeva, 11. maja - Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) je danes sporočila, da opičje koze oziroma mpox, kot so v angleščini preimenovali to bolezen, niso več grožnja svetovnemu zdravju. Do razglasitve konca nevarnosti je prišlo nekaj manj kot leto dni po tem, ko se je bolezen začela širiti, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Generalni direktor WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus je na spletni novinarski konferenci povedal, da je z veseljem sprejel nasvet odbora agencije Združenih narodov za izredne razmere, naj odpravi najvišjo stopnjo nevarnosti, potem ko se je število primerov po vsem svetu znatno zmanjšalo.

Izredne razmere in najvišjo stopnjo nevarnosti je WHO uvedla julija lani ter vladam držav po svetu izdala priporočila za omejevanje izbruha okužb. Odprava izrednih razmer tako nima neposrednih posledic, saj so se vlade že prej same odločale, katere priporočene ukrepe bodo sprejele.

Skupno je od začetka leta 2022 do 9. maja letos WHO zabeležila nekaj več kot 87.000 primerov okužbe z opičjimi kozami in 140 smrti v 111 državah. Strokovnjaki sicer menijo, da se je širjenje bolezni začelo že pred letom 2022 ter da je število okužb verjetno precej višje.