Ljubljana, 7. junija - Onkološki inštitut Ljubljana je prejel mednarodno nagrado za komunikacijsko odličnost zlato pero. Nagrado so prejeli za upravljanje komuniciranja presejalnega programa za raka dojk Dora med epidemijo covida-19, so sporočili z inštituta.

Nagrado zlato pero podeljuje Mednarodno združenje poslovnih komunikatorjev IABC, onkološki inštitut pa jo je prejel v kategoriji upravljanje in komuniciranje kot odziv na epidemijo covida-19 in okrevanje po njej. Inštitut je v povezavi s projektom Dora dobil tudi posebno nagrado "Best of the Best", ki jo prejme le nekaj najboljših primerov komuniciranja z vsega sveta, so še zapisali.

Kot so spomnili na onkološkem inštitutu, je dolgoročni cilj programa Dora za 30 odstotkov zmanjšati število smrti zaradi raka dojk v ciljni populaciji slovenskih žensk med 50. in 69. letom, ta pa je bil zaradi kriznih okoliščin in začasne zaustavitve presejanja v času izbruha epidemije ogrožen. "Komisijo združenja IABC je program navdušil, ker je s strateškim in dobro zastavljenim komuniciranjem ohranil zaupanje žensk na ravni pred epidemijo," so sporočili z inštituta.

Program je leta 2020 dosegel 75-odstotno udeležbo žensk, leta 2021 pa 77-odstotno, kar presega minimalne zahteve za dosego ključnega dolgoročnega cilja programa, so še zapisali.

"Izjemno počaščeni smo, da so mednarodni strokovnjaki prepoznali naša prizadevanja, ko smo v kriznih okoliščinah, v času splošnega občutka negotovosti in strahu, uspeli slediti veljavnim epidemiološkim priporočilom, nenehno posodabljali zaščitne ukrepe in upravljali komuniciranje tako, da smo sodelavcem v programu Dora in ženskam zagotovili občutek varnosti," so v sporočilu za javnost povzeli besede svetovalke za odnose z javnostmi programa Dora Vesne Škrbec.