Ljubljana, 30. marca - Zdravniška zbornica Slovenije bo zvečer podelila zbornična odličja za leto 2020 in 2021. Hipokratovi priznanji, odličji za življenjsko delo bosta prejela Igor Švab in Dušan Grošelj. Častni član bo med drugimi postal direktor NIJZ Milan Krek. Osrednji govornik bo minister za zdravje Janez Poklukar.

Odličja, zahvale in častne nazive zdravniške zbornice za leto 2020 in 2021 bo prejelo 16 zdravnikov in zobozdravnikov. Med njimi bosta podeljeni dve Hipokratovi priznanji, najvišji odličji za življenjsko delo.

Švab je med nagrajenci za leto 2020. Odličje za življenjsko delo bo prejel za "izjemno strokovno, organizacijsko in stanovsko delo na področju uveljavitve družinske medicine v Sloveniji in tujini ter bistven prispevek k ugledu slovenskega zdravništva". Je namreč eden vodilnih svetovnih strokovnjakov na področju družinske medicine, ustanovitelj katedre za družinsko medicino Univerze v Ljubljani ter član Evropske akademije znanosti in umetnosti.

Je predstojnik katedre za družinsko medicino na medicinski fakulteti Ljubljana in dekan omenjene fakultete. "V zadnjem desetletju je s svojim strokovnim, pedagoško-znanstvenim in ekspertnim delom izjemno prispeval k promociji in prepoznavnosti slovenske medicine in Slovenije v Evropi in svetu," je zapisano v obrazložitvi.

Grošelj je med nagrajenci za leto 2021. Odličje za življenjsko delo bo prejel "za izjemen prispevek k ugledu in razvoju slovenskega zdravništva in zobozdravništva ter predano mentorsko delo". Po uspešno končanem študiju se je zaposlil v Zdravstvenem domu Bežigrad, nato pa deloval kot klinični zobozdravnik v Centru za zobne bolezni stomatološke klinike univerzitetno-kliničnega centra. Pozneje je je deloval kot asistent za predmet Ustne bolezni in parodontologija na odseku za stomatologijo medicinske fakultete v Ljubljani in doktoriral leta 1991.

Je aktiven član številnih slovenskih in mednarodnih organizacij in društev. Sodeloval je v več raziskovalnih projektih in bil mentor nekaterim specializantom s področja zobnih, ustnih bolezni in parodontologije.

Na slovesnosti bodo podelili tudi nekaj nazivov častni člani zbornice. Med drugimi bo častni član postal direktor Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) Krek. Naziv bo prejel "za izjemno javnozdravstveno delovanje, dosežke na področju organizacije zdravstva in obravnave rabe nedovoljenih drog ter še posebej za delovanje v času pandemije covida-19", je zapisano v obrazložitvi.