Ljubljana, 27. marca (STA) - V UKC Ljubljana so preklicali prepoved obiskov, ki so jo konec januarja uvedli zaradi gripe. Obiski so dovoljeni v vseh oddelkih, omejeni so le še v porodnišnici. Še vedno velja, da morajo bolnike obiskovati zdrave osebe in v za to določenem času. Letos so obravnavali več kot 1100 bolnikov z gripo, zaradi nje pa je v UKC umrlo 62 ljudi.

Omejitev obiskov v porodnišnici še naprej velja zaradi pojavnosti respiratornega sincicijskega virusa (RSV), ki je povzročitelj obolenj dihal pri dojenčkih. Dovoljeni so obiski ene zdrave osebe - partnerja porodnice, so naknadno sporočili iz Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana.

V primerjavi s preteklimi leti so letos v UKC zabeležili več primerov gripe kot pretekla leta. Poleg tega pa je bila tudi oblika gripe hujša, za gripo so hudo obolevali tudi mlajši in sicer zdravi ljudje.

Do 25. marca so obravnavali 1114 bolnikov z dokazano gripo, 559 bolnikov so zdravili v bolnišnici. Med 62 osebami, ki so umrle zaradi gripe, je bilo pet bolnikov brez znanih pridruženih kroničnih bolezni, najmlajši je bil star 41 let. Ostali so imeli pridružene bolezni.

Kot so spomnili v UKC, so za obdobje gripe in ostalih respiratornih obolenj 10. januarja odprli oddelek za epidemije v drugem nadstropju Bolnice dr. Petra Držaja UKC Ljubljana. V februarju so aktivirali pandemski načrt in zagotovili večje število postelj, in sicer 48 dodatnih postelj v Bolnici dr. Petra Držaja in po ostalih klinikah UKC, na ginekološki kliniki so organizirali tudi štiri dodatne postelje za potrebe intenzivne terapije.

Po besede vodje oddelka za intenzivno terapijo klinike za infekcijske bolezni in vročinska stanja Matjaža Jereba so v primerjavi s prejšnjimi leti v letošnji sezoni zdravili zahtevnejše bolnike in več jih je zaradi zapletov potrebovalo obravnavo na oddelkih za intenzivno zdravljenje. "Letošnji tip gripe je bil agresivnejši, enak kot leta 2009, ko so za gripo pogosteje zboleli tudi mlajši in popolnoma zdravi posamezniki. Gripa je pri številnih bolnikih potekala s hudo klinično sliko, z zapleti in tudi dihalno odpovedjo," Jerebove besede navajajo v sporočilu za javnost.

V zadnjem tednu so se razmere zaradi gripe umirile in število novih primerov bolnikov z gripo upada. Še vedno pa zaznavajo porast okužb dihal z nekaterimi drugimi virusi, ki ogrožajo predvsem otroke in starostnike. Postelje v bolnišnici so zato še vedno zasedene, saj se je pri marsikateremu bolniku čas hospitalizacije in zdravljenja - zaradi hude bolezni in zapletov ob gripi - podaljšal.