Ljubljana, 1. junija - Ob začetku kampanje #BREZizgovorov o zgodnjem odkrivanju pogostih rakavih obolenj so strokovnjakinje opozorile, da smo za svoje zdravje odgovorni sami. "Odgovornost posameznika pri hitri reakciji je velika in lahko bistveno pripomore k zgodaj odkriti bolezni in pravočasnemu zdravljenju," pa je dejala predsednica Združenja Onko Net Kristina Modic.

Modičeva je opozorila, da je rak vse večji javnozdravstveni problem. Med vzroki smrti je na prvem mestu pri moških in na drugem mestu pri ženskah. "A več kot tretjino primerov raka je mogoče preprečiti, drugo tretjino pa je ob zgodnjem odkritju mogoče pozdraviti," je povedala. Opozorila je, da ima bolnik ob zgodaj odkritem raku več možnosti za uspešno in manj naporno zdravljenje, lažji potek bolezni za preživetje.

Podpredsednica Združenja zdravnikov družinske medicine Nena Kopčavar Guček je naštela nekaj najpogostejših znakov rakavih obolenj. To so kožna znamenja, ki se hitro spreminjajo, rastejo, so na izpostavljenih mestih, vsebujejo črn pigment, so asimetrična, nimajo ostrih robov, so privzdignjena ali večja od pol centimetra.

Zaskrbljujoči znaki so tudi različne zatrdline v dojkah, modih, pazduhah in bezgavkah na vratu ter v dimljah in na področju ščitnice. Med znaki je naštela tudi kašelj, ki se ne razvije v prehlad, nerazložljivo hujšanje, kri v blatu in urinu ter krvavi izcedki iz dojke ali vagine po rodni dobi ter nenavadno izgubo las in nenadne spremembe pri izločanju blata. Pomembna pa je tudi družinska zgodovina, torej prisotnost raka v družini.

Predstavnica Zveze slovenskih društev za boj proti raku Katja Jarm je predstavila 12 priporočil proti raku. Med drugim svetujejo, naj posamezniki ne kadijo, naj vzdržujejo normalno telesno težo, so vsak dan telesno dejavni in se prehranjujejo zdravo. Naj ne pijejo alkohola, se čim manj izpostavljajo sončnim žarkom, na delovnem mestu se naj zaščitijo pred rakotvornimi stvarmi in naj preverijo, če so doma izpostavljeni radonu. Cepite otroke proti hepatitisu B in virusu HPV ter se udeležujte presejalnih programov Svit, Zora in Dora, je še pozvala.

Slovenija je sicer po podatkih iz leta 2016 med državami z najvišjo stopnjo smrti zaradi raka. Predstojnica oddelka za onkologijo na mariborskem univerzitetnem kliničnem centru Maja Ravnik je ob tem dejala, da je to res, a da je boljši pokazatelj preživetje, ki pa se povečuje. Z njo se je strinjala strokovna direktorica Onkološkega inštituta Ljubljana Irena Oblak, ki je povedala, da se je preživetje v zadnjih 30 letih povečalo za 100 odstotkov. Tudi Oblakova je opozorila, da je vsak posameznik dolžen opazovati sebe in reagirati, če se pojavijo znaki.

Ambasador programa Svit Franci Strle pa je povabil vse, naj vabila za presejalni program Svit ne zavržejo, ampak že ob prvi pobudi oddajo vzorec. "Nič ne boli, rešuje pa življenja," je dejal.