Golnik, 24. marca - Danes obeležujemo svetovni dan tuberkuloze, katerega namen je povečati osveščenost in okrepiti prizadevanja za odpravo globalne epidemije tuberkuloze. Ta je ena najbolj smrtonosnih nalezljivih bolezni na svetu, za katero dnevno umre 4400 ljudi. Slovenija sicer velja za državo z nizko pojavnostjo, vendar nov begunski val prinaša nova tveganja.

Kot so sporočili z Univerzitetne klinike za pljučne bolezni in alergijo Golnik, ki vodi Register tuberkuloze RS, so svetovna prizadevanja za boj proti tuberkulozi od leta 2000 rešila približno 74 milijonov življenj. Vendar je pandemija covida-19 skupaj s konflikti v Evropi, Afriki in na Bližnjem vzhodu ter socialno-ekonomskimi neenakostmi obrnila dolgoletni napredek v boju za izkoreninjenje tuberkuloze.

Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) je v svojem zadnjem poročilu o tuberkulozi v svetu poudarila, da sta se prvič v več kot desetletju povečala ocenjena pojavnost tuberkuloze in smrtnost zaradi nje. Za tuberkulozo vsak dan zboli 30.000 ljudi in umre 4400 ljudi.

Slogan letošnjega svetovnega dneva tuberkuloze je Da! Lahko odpravimo tuberkulozo!, s katerim želi WHO vzbuditi upanje in pospešiti ukrepanje ter multidisciplinarno sodelovanje v boju proti epidemiji tuberkuloze. WHO bo na letošnjem srečanju Združenih narodov o tuberkulozi skupaj s partnerji objavila poziv k ukrepanju in hitrejšemu uvajanju novih, krajših in oralnih režimov zdravljenja tuberkuloze.

Doslej uporabljeni režimi za zdravljenje odpornih oblik tuberkuloze so namreč vsebovali pet ali več antimikrobnih zdravil, ki jih je bolnik prejemal več mesecev, lahko tudi let, mnoga zdravila so bila v parenteralni obliki, kar je posledično zahtevalo hospitalno zdravljenje. Z uvedbo novih režimov se skrajša čas zdravljenja, zdravila v oralni pa obliki bolnik prejema v domačem okolju, zato ni potrebno dolgotrajno zdravljenje v bolnišnici.

Tuberkuloza je v svetovnem merilu še vedno bolezen, ki ima eno najvišjih stopenj umrljivosti med nalezljivimi boleznimi. V Sloveniji je stopnja umrljivosti šestodstotna, kar je primerljivo z ostalimi razvitimi evropskimi državami. Slovenija velja za državo z dobrim nadzorom nad epidemijo tuberkuloze in z nizko pojavnostjo. Leta 2021 je bilo v Sloveniji odkritih 80 novih primerov tuberkuloze.

Vendar zdajšnje dogajanje na vojnih območjih in nov begunski val prinašata tveganje za večje pojavljanje te bolezni tudi pri nas. V Ukrajini je tuberkuloza še vedno pogosta bolezen in predstavlja velik javnozdravstveni problem, je pojasnila vodja Registra tuberkuloze RS Petra Svetina.

O trenutnih izzivih pri obvladovanju tuberkuloze bodo Svetina in drugi strokovnjaki spregovorili na današnjem 6. mednarodnem simpoziju o tuberkulozi in 25. slovenskem posvetu o obravnavi in spremljanju bolnikov s tuberkulozo, ki ga pripravlja Klinika Golnik.