Ljubljana, 22. julija - Danes obeležujemo svetovni dan možganov. Ta je letos posvečen zdravju tega najpomembnejšega človeškega organa, ki je središče človeškega živčevja pa tudi živčevja vseh ostalih vretenčarjev in večine nevretenčarjev.

Človeški možgani so neke vrste človeški računalnik, ki v milisekundah sprejme informacije, jih obdela in ustvari odgovor. Zato je še posebej pomembna skrb za njihovo zdravje, ob svetovnem dnevu možganov opozarjajo v Lekarniški zbornici Slovenije (LZS).

Vzdrževanje delovanja možganov ali celo njegovo izboljšanje je moč doseči s treniranjem in učenjem, saj se možganska omrežja s tem prilagajajo in spreminjajo, na ta način pa se izboljša delovanje določenih možganskih funkcij.

"To je še posebej izrazito v zelo zgodnjem obdobju otroka - ko shodijo in se trudijo izgovoriti prve besede. V začetku življenja je dovolj že izpostavljenost, saj so se zmožni učiti tujih jezikov hitreje kot v odrasli dobi, kasneje pa za učenje na primer novega jezika, potrebujemo več napora. Ohranjanje dejavnih možganov v poznejšem življenjskem obdobju pa zahteva več truda, zato si moramo te izzive poiskati," je poudarila predsednica LZS Darja Potočnik Benčič.

Za ohranjanje kondicije možganov moramo skrbeti tudi v zreli dobi. To lahko storimo s spodbujanjem miselnih procesov, deloma pa so lahko v pomoč tudi zdravila rastlinskega izvora.

"Postavljajmo jim nove izzive in vzdržujmo ali celo izboljšajmo njihovo delovanje. Sicer pa, ne glede na starost, za zdravje možganov poskrbimo s tem, da jim omogočimo pestro dejavnost. To med drugim vključuje sprehode, branje, učenje tujih jezikov, športne aktivnosti in kulturno udejstvovanje," je še dodala Potočnik Benčič.

S prvimi koraki k ohranjanju in izboljševanju možganske funkcije lahko začnemo že danes, tako da v roke vzamemo dobro knjigo, se igramo miselne igre, ali pa se sprostimo ob reševanju ugank ter križank, še svetujejo v LZS.