Ljubljana, 17. maja - Danes obeležujemo svetovni dan hipertenzije. V Združenju za arterijsko hipertenzijo ob tem pozivajo k rednemu merjenju krvnega tlaka, ker lahko le z rednimi meritvami pripomoremo k njegovemu hitrejšemu prepoznavanju in zdravljenju. Zvišan krvni tlak velja za tihega ubijalca, saj ne boli, dolgoročno pa povzroči veliko škode, so sporočili.

Krvni tlak je sila, s katero kri pritiska na steno žile, po kateri teče. Opredeljujeta ga dve številki. Prva številka je vrednost najvišjega krvnega tlaka v žili ob utripu srca, druga številka pa je vrednost najnižjega krvnega tlaka v žili med dvema utripoma, ko srčna mišica počiva. Meja, ko govorimo o zvišanem krvnem tlaku, je 140/90 mm Hg (milimetrov živega srebra).

Visok krvni tlak odkrijejo z merjenjem. "Z merjenem lahko začnemo kadarkoli, že v otroštvu. Izmerili naj bi si ga vsaj enkrat na leto, če smo zdravi, in pogosteje, če so bile izmerjene vrednosti že kdaj prej višje," so besede predsednice združenja Jane Brguljan Hitij navedli v sporočilu za javnost.

Primož Dolenc s kliničnega oddelka za hipertenzijo v Univerzitetnem kliničnem centru Ljubljana pa opozarja, da so običajno vrednosti tlaka, merjene doma, nižje. Priporoča, da se ob povprečju meritev krvnega tlaka doma, ki so višje od 135/85 mm Hg, posvetujete z osebnim zdravnikom.

Vzroka zvišanega krvnega tlaka večinoma ne poznamo, zato bolezni ne morejo dokončno pozdraviti. Zdravijo jo lahko s spremembo življenjskega sloga, kar pomeni zmanjšanje telesne teže, primerno telesno dejavnost, prenehanje kajenja, omejitev soli v prehrani in omejitev pitja alkoholnih pijač. Če ti ukrepi ne zadoščajo, zdravnik predpiše zdravila za znižanje krvnega tlaka.

Zvišan krvni tlak škodi srcu, možganom, žilam, ledvicam in očem. Zaradi poškodb na teh organih pa lahko pride do možganske kapi, odpovedi srca in ledvic ter do srčnega infarkta. Zvišan krvni tlak je tudi eden od pomembnih dejavnikov tveganja za nastanek bolezni srca in žilja, ki so pri nas glavni vzrok umiranja.

Slovenija se je tudi letos pridružila akciji Mesec meritev maj (MMM), v njenem okviru pa si bo krvni tlak možno izmeriti v nekaterih zdravstvenih ustanovah in lekarnah po Sloveniji, so še zapisali v Združenju za arterijsko hipertenzijo.

V Zbornici zdravstvene in babiške nege Slovenije - Zvezi strokovnih društev medicinskih sester, babic in zdravstvenih tehnikov Slovenije pa poudarjajo, da imajo pri diagnosticiranju visokega krvnega tlaka pomembno vlogo medicinske sestre.