Novo mesto, 3. novembra - V Splošni bolnišnici Novo mesto so predstavniki te ustanove, Društva uroloških bolnikov Slovenije in mednarodnega gibanja Movember v Sloveniji ob mesecu zdravja moških danes opozorili, da je v državi premalo urologov, čakanje na urološke preglede pa je nedopustno dolgo. Hkrati so poudarili pomen ozaveščanja o raku na prostati. ​

Kot je opozoril specialist urologije in tajnik Združenja urologov Slovenije Boris Košuta, imajo v Nemčiji enega urologa na 13.000 prebivalcev, v Sloveniji pa le enega na 33.300 prebivalcev. Poleg pomanjkanja urologov in spremljevalnega kadra v državi primanjkujejo tudi operativne zmogljivosti. Na prvi pregled pri urologu in na posege je treba nerazumno dolgo čakati.

Navedel je še stališče razširjenega strokovnega kolegija za urologijo, ki ga imajo zadnji dve leti tudi v Sloveniji, po katerem ambulantne in operativne zmogljivosti niso dovolj velike za pravočasno in učinkovito obravnavo uroloških bolnikov. Primanjkuje tudi operativnih dvoran, posteljnih mest in kadra zdravstvene nege, sester, inštrumentark in anastezijskih ekip, je dejal.

Košuta je še povzel, da se razmere sicer počasi popravljajo. V državi je 60 urologov, 26 specializantov urologije in 20 upokojenih urologov.

Predsednik Društva uroloških bolnikov Slovenije Franc Hočevar je povedal, da rak prostate ogroža predvsem moške po 50. letu starosti, zaradi te bolezni pa v Sloveniji letno umre več kot 400 bolnikov, medtem ko jo letno na novo odkrijejo pri 1600 moških.

Kot najboljšo preventivo pri moških, ki se bližajo starosti 60 let, je navedel ustrezne zdravniške preglede in pravočasno odkrivanje te bolezni, pri čemer pa ni mogel mimo dolgega čakanja. Gre za "nespodobno predolgo čakalno dobo", je ocenil. Ta se po njegovih podatkih zadnja leta ne krajša, temveč še podaljšuje, pri čemer je svoje dodala epidemija covida-19.

Čakanje na pregled s stopnjo zelo hitro presega 45 dni, na hitri pregled je treba čakati 125 dni, na redni pregled pa v povprečju 225 dni. Gre za podatke Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ). Tudi Hočevarja je opozoril, na pomanjkanje urologov. Glede na število prebivalcev bi jih morali imeti v Sloveniji vsaj 120, je navedel.

Dolgoletni specialist urologije v novomeški bolnišnici Boris Pogačar je pristavil, da bi radi o raku prostate opozorili tako moške kot njihove partnerice in družine. Ta bolezen sicer kaže "rahlo tendenco naraščanja", kot edino možno in ključno preventivo pa je poudaril pravočasno odkrivanje. Glede števila zaposlenih urologov je ocenil, "da se stanje izboljšuje, ni pa še dobro".

Društvo uroloških bolnikov Slovenije in gibanje Movember v Sloveniji sta urološkemu oddelku novomeške bolnišnice ob današnji izjavi izročila donacijo v znesku 5000 evrov.

Mesec november, ki je bil razglašen za movember, je namenjen zdravju moških, predvsem opozarjanju na raka prostate in mod. Za rakom letno po svetu zboli več kot 12 milijonov ljudi, pri čemer je rak prostate najpogosteje diagnosticirana oblika raka pri moških, kažejo podatki NIJZ.

Movember je mednarodno gibanje, katerega namen je ozaveščati o zdravju in boleznih, ki prizadenejo moške. Leta 2003 se je začelo v Avstraliji in preraslo v globalno gibanje, ki združuje več kot pet milijonov ljudi. Člani podporo gibanju izražajo z nošenjem brk v novembru oz. t. i. movembru.