Ljubljana, 25. maja - Pod okriljem Zveze evropskih društev proti raku poteka od danes do konca maja tradicionalni Evropski teden boja proti raku. Letos opozarjajo na pomen cepljenja proti HPV pri obvladovanju raka, so sporočili z Onkološkega inštituta Ljubljana. V prihodnjem šolskem letu bodo lahko prvič po programu cepljenja proti HPV cepljeni tudi dečki.

Okužba s HPV povzroča različne rake in druge bolezni, tako pri ženskah kot pri moških. Raki, ki jih povzročajo okužbe s HPV, pa so najbolj preprečljivi med vsemi raki, navajajo na onkološkem inštitutu in dodajajo, da bo Slovenija s cepljenjem dečkov dosegla pomemben mejnik v obvladovanju rakov in drugih bolezni, ki jih povzročajo okužbe s HPV.

"Cepljenje dečkov je pomembno iz dveh razlogov. Prvi je, da bodo sedaj tudi slovenski dečki zaščiteni pred boleznimi, ki jih povzročajo okužbe s HPV. Drugi je, da bo cepljenje dečkov doprineslo k vzpostavitvi kolektivne imunosti in s tem tudi k eliminaciji raka materničnega vratu ter k boljšemu obvladovanju drugih rakov in bolezni, ki jih okužbe s HPV povzročajo," je pojasnila predsednica Zveze slovenskih društev za boj proti raku in vodja Državnega programa ZORA Urška Ivanuš.

Svetovna zdravstvena organizacija je nedavno prepoznala Slovenijo kot državo, ki bo morda med prvimi uspela eliminirati raka materničnega vratu, saj že dosegamo dva od treh ciljev Svetovne zdravstvene organizacije za eliminacijo raka materničnega vratu, to sta več kot 70-odstotna udeležba žensk v programu ZORA in več kot 90 odstotkov odkritih predrakavih sprememb materničnega vratu učinkovito zdravljenih.

Ivanuševa ob tem poudarja, da Slovenijo čaka še tretji cilj, to je doseči 90-odstotno precepljenost deklic proti HPV. S tako precepljenostjo bi ustvarili tudi kolektivno imunost in s tem pred boleznimi, ki jih povzroča HPV, zaščitili tudi tiste, ki se ne morejo cepiti. Na Koroškem to precepljenost skoraj že dosegajo, zato Ivanuševa ne vidi razloga, da je ne bi v prihodnje tudi v drugih slovenskih regijah.

Vodja sektorja za preprečevanje bolezni in poškodb na ministrstvu za zdravje Mojca Gobec pa je izpostavila pomen usklajenega delovanja in sodelovanja stroke, civilne družbe in ministrstva. Glede cepljenja dečkov v prihodnjem šolskem letu pa je pojasnila, da bodo prvič v 6. razredu osnovne šole brezplačno cepili ne le deklice, temveč tudi dečki po vsej Sloveniji.

S tem se bo Slovenija pridružila številnim državam po svetu in v Evropi, ki v okviru nacionalnega progama cepljenja proti HPV poleg deklic cepijo tudi dečke. "Cepivo je varno in učinkovito preprečuje s HPV povezane rake in druge bolezni. Ministrstvo bo še naprej podpiralo aktivnosti za boljšo ozaveščenost ter podpiralo nevladne organizacije, ki delujejo na tem področju," je poudarila.