Ljubljana, 4. avgusta - Poleti se morajo močnim sončnim žarkom izogibati posebej tisti, ki imajo alergijo na sonce. Ob pojavu alergije moramo kožo ohladiti in namazati s kremo ali gelom, ki reakcijo blaži. Najučinkovitejša preventivna zaščita je izogibanje soncu ter nošenje svetlih in zračnih oblačil. Odveč ni niti jemanje zdravil, antihistaminikov.

Po besedah farmacevtke in predsednice Lekarniške zbornice Slovenije Darje Potočnik Benčič prave alergije na sonce niso zelo pogoste, vseeno pa ima veliko oseb težave s kožo, ki so posledica izpostavljanja sončnim žarkom. "Velikokrat gre za preobčutljivostne reakcije, ki so posledica kombinacije sonca, morske vode in krem za zaščito pred soncem z neprimernimi podlagami. Reakcije so lahko tudi kombinacija uporabe zdravil in sončnih žarkov," je povedala za STA.

Posledice vpliva sončnih žarkov na kožo se lahko pojavijo takoj ali pa z zamikom. Do učinkov ultravijoličnega sevanja pride pri vseh ljudeh, ki so dovolj dolgo izpostavljeni soncu. Najprej nastopi akutno vnetje z rdečino, ki je v bistvu sončna opeklina, sledi porjavelost, zadebelitev zgornje plasti kože ter druge spremembe. Škodljiva učinka, ki lahko nastaneta zaradi čezmernega izpostavljanja sončni svetlobi, sta prezgodnje staranje kože ter rak kože.

Prava alergija na sonce nastane hitro po izpostavljenosti soncu. "Najpogosteje prizadene svetlopolte mlajše ženske v prvih desetletjih življenja," izpostavlja farmacevtka Venceslava Bavčar. Kožne spremembe se najpogosteje pojavijo na izpostavljenih mestih dekolteja, ramen in nadlahti. "Zaradi obsevanja v koži nastajajo prosti radikali. Ti celice poškodujejo in sproži se reakcija, v kateri pride do sproščanja histamina, ki je krivec za simptome oziroma znake alergije," je pojasnila Darja Potočnik Benčič.

Tipična alergija se pokaže kot koprivnica. Izpostavljeni deli kože so posuti z drobnimi, rdečkasto obarvanimi mehurčki. Lahko se pojavijo tudi večja območja otečene kože in zatrdline. Značilna je tudi srbečica.

Po besedah Venceslave Bavčar so pri alergijah na sonce spremembam na koži lahko pridruženi tudi glavobol, vročina ali mrzlica in slabost. "Težave z alergijo lahko vztrajajo celo življenje, vendar se sčasoma pojavljajo v blažji obliki ali popolnoma izzvenijo zaradi razvoja tolerance," pravi.

Ko se pri posamezniku pojavi alergija ali preobčutljivostna reakcija kože, je najučinkovitejši ukrep izogibanje soncu. Kožo je prav tako treba hladiti - lahko s hladno ali mlačno vodo. Za umiritev srbečice pomagajo hladilni geli, ki vsebujejo zdravilo antihistaminik. Dodatno lahko kožo negujemo in hladimo z geli, ki vsebujejo alojo ali pantenol. Slednji učinkovito pomaga tudi pri regeneraciji poškodovane kože.

Predsednica Lekarniške zbornice Slovenije svetuje, da se alergiki pred soncem zaščitijo z lahkimi, svetlimi in zračnimi oblačili na način, da so prekriti vsi deli kože. "To pomeni, dolgi rokavi, dolge hlače ali krilo in pokrivalo. Pomembna je tudi zaščita oči s sončnimi očali," navaja.

Vedno se soncu ne moremo izogniti. V tem primeru pomaga uporaba zdravil, antihistaminikov. Priporočljivo je njihovo jemanje še pred predvidenim izpostavljanjem soncu, torej nekaj dni pred odhodom na morje, bazen ali v hribe.

Če se pri osebi pojavi hujša oblika alergične reakcije, ki jo spremlja močno srbenje, če je velik del kože prizadet in če pripravki, ki so priporočljivi pri samozdravljenju, ne pomagajo, pa je potreben obisk zdravnika.