Ljubljana, 7. novembra - Rak prostate je ena najpogostejših vrst raka pri moških, za katerim zboli vsak četrti moški po 50. letu starosti. Vsako leto je diagnosticiranih približno 1600 moških s to boleznijo, umre pa jih približno 400. S kampanjo Dej se preglej! slovensko onkološko društvo za moške OnkoMan v novembru ozavešča o pomenu preventivnih pregledov prostate.

Kot so sporočili iz društva OnkoMan, je delež ozdravljivosti visok, če se bolezen ugotovi v zgodnji fazi, zato so redni preventivni pregledi izrednega pomena. Cilj kampanje Dej se preglej! je ozaveščati moške o pomenu preventivnih pregledov, da pravočasno ukrepajo in preprečijo, da bi postali del te statistike.

Kampanja izhaja iz karakteristik, ki stereotipno zaznamujejo moške. Veliko moških počne stvari, ki so morda sprva nerazumljive, nelogične ali nepotrebne. Eden takšnih primerov je postavljanje mlaja - posekajo drevo samo zato, da bi ga nato znova postavili. Če za rojstnodnevno slavje počnejo to, bi se lahko šli tudi pregledat, so zapisali v društvu.

"Moškim želimo sporočiti, da naj praznujejo življenje in naj ne tvegajo, zato jih pozivamo, dej se preglej," pravi predsednik društva Matej Pečovnik. Po njegovih besedah želijo s sporočilom doseči čim več moških, zato bodo ta mesec po državi postavljali mlaje in tako ozaveščali o pomenu preventive.

"Moškim po vsej Sloveniji želimo sporočiti, da znajo in zmorejo početi veliko stvari, ena izmed teh pa bi morala biti tudi ta, da poskrbijo zase in za preventivne preglede prostate," so njegove besede povzeli v sporočilu za javnost.

Kampanjo so podprli tudi številni znani Slovenci, med drugimi Cene Prevc, Žiga Pance, Aljaž Bedene, Benjamin Savšek, Matjaž Kek in Žan Papič, ki v videu moškim sporočajo "dej se preglej". O znakih, na katere morajo biti moški pozorni, pa si lahko preberejo na spletni strani onkoman.si/dej-se-preglej. Tam z virtualnim "plezanjem" po mlaju lahko spoznajo ključne opozorilne znake za rak prostate ter poskrbijo, da bodo po dopolnjenem 50. letu slavili še čim večkrat.

Društvo OnkoMan je bilo ustanovljeno leta 2016 in je prvo društvo v Sloveniji, ki je prvenstveno namenjeno moškim in moškemu zdravju.