Ljubljana, 13. oktobra - Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) v ponedeljek 19. oktobra začenjajo cepiti proti gripi v ambulantah območnih enot za sezono 2020/2021. Kot opozarjajo, je letos toliko bolj pomembno, da se čim več ljudi tako zaščiti pred gripo, še posebej pa to velja za skupine, pri katerih gripa lahko poteka težje ali z zapleti.

Kot poudarjajo na NIJZ, je cepljenje proti gripi priporočljivo zlasti za kronične bolnike, osebe stare 65 let in več, nosečnice, majhne otroke, stare med 6 do 23 mesecev, ter osebe z izjemno povečano telesno težo. Za te osebe cepljenje proti gripi v sezoni 2020/2021 v celoti krije Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije iz obveznega zdravstvenega zavarovanja, so na svoji spletni strani navedli na NIJZ.

Cepljenje priporočajo tudi osebam, ki so pri svojem delu izpostavljene nevarnosti okužbe ali pri delu lahko prenesejo okužbo na druge osebe. To še posebej velja za zdravstvene delavce in sodelavce, zaposlene v domovih starejših občanov ter druge nujne službe, so izpostavili.

Kot zagotavljajo na NIJZ, je cepljenje proti gripi v času epidemije covida-19 varno. Za zagotavljanje najvišje stopnje varnosti in zaščite pred širjenjem okužb covid-19 bo potek dela na območnih enotah NIJZ organiziran nekoliko drugače kot doslej.

Za cepljenje se je treba predhodno naročiti po telefonu ali elektronski pošti, saj je vstop v čakalnico zaradi individualne obravnave omogočen le naročenim in v dogovorjenem terminu. Osebno naročanje v ambulanti ni mogoče, opozarjajo na NIJZ.

Na cepljenje lahko pridejo le zdrave osebe, ki v zadnjih 14 dneh niso imele znakov respiratorne okužbe, prav tako pa okužbe niso imele osebe, s katerimi živijo v istem gospodinjstvu. Obvezna je uporaba kirurške maske ter razkuževanje rok ob vstopu v prostore območne enote NIJZ.

Gripa je zelo nalezljiva bolezen in virus se z lahkoto širi med prebivalci. Kot zagotavljajo na NIJZ, je najučinkovitejša zaščita pred gripo vsakoletno cepljenje. Slednje je koristno, saj ščiti tako pred boleznijo kot tudi pred morebitnimi zapleti, ki gripo spremljajo.

Kontaktni podatki in termini za naročanje ter urnik dela ambulant so na voljo na povezavi https://www.nijz.si/sl/cepljenje-proti-gripi-v-sezoni-20202021.