Ljubljana, 19. februarja - Na Vrhniko se je ta teden po dveh letih vrnila mobilna enota presejalnega programa za raka dojk Dora. Na preventivno mamografijo bodo povabili okoli 6000 žensk med 50. in 69. letom iz občin Vrhnika, Borovnica, Dobrova-Polhov Gradec, Horjul, Log-Dragomer in Logatec. Slikanje bo potekalo vse do konca poletja, so sporočili iz programa Dora.

Vabilo ženske prejmejo dva do tri tedne pred terminom presejalne mamografije. V programu Dora jih pozivajo, naj se mamografije udeležijo, če so zdrave in nimajo znakov prehladnih obolenj oziroma okužbe z novim koronavirusom. Če vabila niso prejele, pa se lahko na mamografijo naročijo tudi same.

Mobilna enota programa Dora, ki bo delovala na parkirišču za Cankarjevim domom ob Tržaški cesti, se je na Vrhniko vrnila že petič. Pred dvema letoma, ko je bila tam nazadnje, se je preventivne mamografije udeležilo več kot 4500 žensk oziroma 78 odstotkov vseh povabljenih. Pri 105 so na mamografskih slikah ugotovili spremembe, zaradi katerih so jih povabili na dodatne obravnave v presejalno-diagnostični center programa Dora na Onkološkem inštitutu Ljubljana, ter pri 13 odkrili raka dojk.

Kot so navedli v sporočilu za javnost, je po besedah vodje programa Dora Kristijane Hertl odziv žensk, ki prihajajo na slikanje v mobilno enoto na Vrhniko, eden najvišjih v Sloveniji. "Če raka dojk odkrijemo dovolj zgodaj, ko je še majhen in omejen na dojko, je zdravljenje lahko zelo uspešno in manj obsežno, kar vpliva na višjo kakovost življenja bolnic. Pri zgodaj odkritih rakih dojk je večje tudi preživetje," pri tem opozarja Hertlova.