Ljubljana, 13. februarja (STA) - Na območnih enotah NIJZ so izbranim zdravnikom in ambulantam v letošnji sezoni razdelili 117.500 odmerkov cepiva proti gripi, v lanski pa okoli 84.500, kar kaže na večje zanimanje za cepljenje kot lani. Opozarjajo pa, da je to še vedno premalo za dobro precepljenost populacije. Sezonska gripa je še vedno v porastu, tako da cepljenje še priporočajo.

Kot poudarjajo na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ), je cepljenje proti sezonski gripi dokazano najbolj učinkovit ukrep za preprečevanje obolevnosti in zapletov, ki so lahko posledica gripe. V zadnjih treh sezonah je zanimanje za cepljenje nekoliko večje, v letošnji so na NIJZ razdelili 117.500 odmerkov cepiva proti gripi, v lanski okoli 84.500 odmerkov, leto prej pa 62.830 odmerkov cepiva. Pred leti je bilo sicer zanimanje za cepljenje večje, po podatkih NIJZ se je takrat cepilo okoli 150.000, v sezoni 2006/2007 skoraj 170.000. V Sloveniji je precepljenost proti gripi med najnižjimi v EU.

V letošnji sezoni se je cepljenje proti sezonski gripi pri nas začelo 1. oktobra. Kot so navedli na NIJZ, se je cepiti smiselno do konca sezone gripe, kar je običajno v marcu, včasih je upad že v februarju, zelo redke pa so sezone, ko je več primerov gripe tudi v drugi polovici marca.

Trenutno je gripa še vedno v porastu, kakšno pa bo gibanje bolezni v naslednjih tednih, pa je težko napovedati, so pojasnili na NIJZ. Gripa običajno doseže vrh v januarju oz. februarju. V lanski sezoni je gripa v tem času že dosegla vrh, je pa obolevnost v letošnji sezoni do sedaj zelo podobna lanski.

Cepljenje na NIJZ priporočajo vsem, posebej pa občutljivejšim skupinam, kot so starejši od 65 let, nosečnice, otroci, kronični bolniki, osebe z izrazito povečano telesno težo, zdravstveni delavci in drugi delavci v nujnih službah, ki so pomembne za delovanje različnih dejavnosti.

V Sloveniji uporabljamo štirivalentno cepivo proti gripi, ki ga proizvaja in dobavlja francoska farmacevtska družba Sanofi Pasteur. Cena cepljenja je 14 evrov, za osebe z večjim tveganjem pa sedem evrov.