Zagreb, 18. januarja (STA) - Na Hrvaškem so do četrtka zvečer zabeležili sedem smrtnih primerov gripe in 8460 obolelih, je potrdil vodja nacionalnega centra za influenco Vladimir Draženović. Ocenil je, da je število obolelih štirikrat večje, kot je prijavljenih primerov, ter da gre za najhujšo epidemijo gripe na Hrvaškem v zadnjih desetih letih.

Draženović je v pogovoru za hrvaško televizijo (HTV) v četrtek zvečer povedal, da je letošnja epidemija gripe dosegla vrhunec, bo pa s podobno intenziteto trajala še najmanj osem tednov. Po njegovih navedbah v zadnjih desetih letih na Hrvaškem niso zabeležili tolikšnega števila obolelih za gripo.

Pojasnil je, da letos na Hrvaškem razsaja virus gripe tipa A, ki je za 30 odstotkov bolj nevaren, kot je bil lanski virus. Kot je izpostavil, je največji problem v tem, da tega virusa na Hrvaškem ni bilo že nekaj let, zato je del prebivalstva izgubil odpornost nanj.

Direktorica zagrebške klinike za nalezljive bolezni Fran Mihaljević, Alemka Markotić je v pogovoru za HTV opozorila, da lahko letošnji virus gripe pusti hude posledice tudi pri mlajših ljudeh, ki sicer nimajo zdravstvenih težav. Posebej pa so ogrožene ranljive skupine ljudi, kot so majhni otroci, nosečnice, starejše osebe in kronični bolniki.

Povedala je, da ni nobenega razloga za preplah, čeprav gre za nekoliko hujšo obliko gripe, ki bolj pogosto povzroča pljučnice. Občanom je priporočila cepljenje, še posebej ranljivim skupinam, saj pričakujejo, da bo gripa razsajala še najmanj dva meseca.