Ljubljana, 24. oktobra - NIJZ prebivalce poziva, da se za cepljenje proti gripi naročijo pri osebnih zdravnikih ali v najbližjem zdravstvenem domu. Večina ambulant NIJZ ima namreč termine zasedene vsaj do konca novembra, z vidika zaščite pa je pomembno, da se cepljenje opravi čim prej. NIJZ bo zato del cepiva za cepljenje v svojih ambulantah odstopil drugim izvajalcem.

Cepljenje proti gripi se je začelo minuli ponedeljek. Kot kaže, je letos zanimanje za cepljenje precejšnje, saj ima večina ambulant na devetih območnih enotah Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) zapolnjene termine cepljenja vsaj do konca meseca novembra, posamezne pa tudi že v mesecu decembru. K temu so najbrž pripomogle tako epidemiološke razmere zaradi širjenja novega koronavirusa kot tudi brezplačno cepljenje za vse zavarovanje osebe, ki ga je nedavno potrdil državni zbor.

NIJZ zato vse, ki bi se želeli cepiti proti sezonski gripi, poziva, da se za cepljenje naročijo pri izbranih osebnih zdravnikih ali v najbližjem zdravstvenem domu. "Z vidika zaščite proti gripi je namreč pomembno, da se cepljenje opravi čim prej, da se čim prej vzpostavi tudi zaščita pred sezonsko gripo," so zapisali na spletni strani.

Zato bo tudi NIJZ del cepiva, ki so ga načrtovali za izvajanje cepljenja v ambulantah NIJZ, odstopil drugim izvajalcem, ki bodo lahko hitreje izvedli cepljenje proti gripi. Večji del cepljenja namreč opravijo v zdravstvenih domovih.

Zdravstveni domovi morajo, glede na priporočila ministrstva za zdravje, zagotoviti cepljenje svojih bolnikov. Ministrstvu se zdi smiselna organizacija posebnih cepilnih ambulant tudi zunaj ordinacijskega časa, da lahko cepljenje poteka hitreje.

NIJZ pri proizvajalcih tudi preverja možnost naročila dodatnih odmerkov, a kot pojasnjujejo, se cepivo proti sezonski gripi naroča pol leta pred začetkom cepljenja. Takrat je Slovenija naročila 270.000 odmerkov cepiva, kar je skoraj 100.000 odmerkov več kot leto prej. Zanimanje za dodatne odmerke cepiv proti gripi je letos večje tudi v drugih državah.

Za osebe z zmanjšano pokretnostjo, ki zaradi zdravstvenega stanja ali drugih ovir ne morejo priti v ambulanto izbranega osebnega zdravnika ali cepilno ambulanto, pa je na voljo cepljenje proti gripi na domu. Cepljenje izvede medicinska sestra v patronažnem varstvu po nalogu izbranega osebnega zdravnika pacienta.

Osebe, ki so upravičene do cepljenja proti gripi na domu, in njihovi svojci, se lahko za dodatne informacije povežejo z ambulanto svojega izbranega osebnega zdravnika ali patronažno službo zdravstvenega doma, na območju katerega imajo stalno ali začasno bivališče.

Po preliminarnih podatkih se je v prejšnji sezoni v Sloveniji proti gripi cepilo 142.842 ljudi, od tega 51.030 kroničnih bolnikov, 716 nosečnic in 7595 zdravstvenih delavcev.