Ljubljana, 31. avgusta - S prvim septembrom se bo začel mesec krvnih bolezni, ki bo potekal v znamenju osveščanja o pravočasnem odkrivanju, prepoznavanju in zdravljenju krvnih bolezni. Strokovnjaki opozarjajo, da so simptomi teh bolezni, kot sta huda utrujenost in nepojasnjena povišana telesna temperatura, zelo splošni in zato pogosto spregledani.

              
Krvne bolezni močno obremenjujejo bolnike, njihove bližnje in celotno družbo, saj ima kar 82 odstotkov bolnikov s krvnim rakom simptome, ki jih onesposabljajo v vsakodnevnem življenju. Leta 2019 je krvni rak v Evropi povzročil 154.000 smrti, skupni stroški vseh bolezni krvi in krvnih rakov v Evropi pa so ocenjeni na 23 milijard evrov letno, je v sporočilu za javnost zapisalo Društvo bolnikov s krvnimi boleznimi Slovenije in Slovensko združenje bolnikov z limfomom in levkemijo.

Urška Rugelj iz Onkološkega inštituta Ljubljana je na današnji novinarski konferenci društev bolnikov dejala, da je med simptomi krvnih bolezni tudi nočno potenje, povečane bezgavke običajno pa je indikator krvne bolezni tudi nenadna izguba telesne teže.

Ravno zaradi splošnih in pogosto spregledanih simptomov krvnih bolezni je pravočasno odkrivanje in prepoznavanje bolezni še toliko pomembneje. Pri krvnih rakih in krvnih boleznih je po besedah strokovnjakov zelo pomembna preiskava krvne slike, ki zdravnikom pomaga pri postavljanju diagnoz.

Poleg humanitarke Anite Ogulin je svojo izkušnjo z diagnozo krvne bolezni delil tudi glasbenik in libretist Drago Ivanuša. Ivanuša je na novinarski konferenci dejal, da gre veliko večino zaslug za učinkovito spopadanje z boleznijo pripisati slovenskemu zdravstvenemu sistemu.

Tudi predstojnik Kliničnega oddelka za hematologijo Interne klinike UKC Ljubljana Samo Zver ocenjuje, da je za bolnike s krvnimi boleznimi v Sloveniji dobro poskrbljeno. "Če je nekdo zares bolan, pride do nas zelo hitro," je dejal.

Rugelj je izpostavila, da imamo v Sloveniji veliko prednost pri zdravljenju krvnih bolezni, saj lahko bolniki zdravila, ki so odobrena na Evropski agenciji za zdravila, prejmejo v slabega pol leta od odobritve. Poudarila je tudi pomembnost obveznega zdravstvenega zavarovanja pri pridobivanju zdravil, a obenem dejala da so zdravniki večkrat preobremenjeni z birokratskimi postopki v zvezi z zdravili.

Izvršna direktorica Slovenskega združenja bolnikov z limfomom in levkemijo Kristina Modic je pred začetkom meseca krvnih bolezni opozorila na pomanjkanje hematologov. "V zadnjih letih se srečujemo s težavami in sicer tudi kadrovskimi, s pomanjkanjem hematologov izven Ljubljane, tako smo zaznali dosti težav v splošni bolnišnici Novo mesto, Izola in pa na Jesenicah," je povedala. Omenila je, da so se primorani mnogi bolniki zaradi pomanjkanja hematologov redno voziti na preglede, kar predstavlja nezanemarljivo finančno breme, poleg tega pa je za bolnike tovrstna pot lahko izjemno fizično naporna.

V združenju bolnikov z limfomom in levkemijo sicer omogočajo tudi nekatere podporne programe za bolnike. Med drugim je Modic izpostavila portal posvetuj.se, kjer bolnikom in svojcem s krvnimi bolezni in rakom nudijo brezplačno podporo izkušenih psihologov in kliničnih dietetikov.

V mesecu krvnih bolezni se bodo sicer zvrstili tudi številni dogodki kot je dobrodelno kolesarjenje, ki jih organizirata Društvo bolnikov s krvnimi boleznimi Slovenije in Slovensko združenje bolnikov z limfomom in levkemijo in bodo usmerjeni k osveščanju o pomembnosti pravočasnega odkrivanja krvnih bolezni.