Ljubljana, 04. marca (STA) - Danes obeležujemo drugi mednarodni dan ozaveščanja o HPV, človeških papiloma virusih. Okužbe s HPV so zelo pogoste, saj se vsaj enkrat v življenju okužimo skoraj vsi. Večina okužb poteka brez znakov bolezni, nevarnejši genotipi HPV pa lahko povzročajo predrakave spremembe in raka materničnega vratu. Pred okužbo se lahko zaščitimo s cepljenjem.

Okužba s HPV je po podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) ena izmed najpogostejših spolno prenosljivih okužb. Vsaj polovica ljudi, ki so spolno aktivni, se bo v življenju okužilo s HPV. Okužba s HPV je najpogostejša pri najstnikih in mlajših odraslih, starih od 15 do 25 let.

Okužba se prenaša s tesnimi stiki s kožo ali sluznico okužene osebe, na primer s spolnimi odnosi. Prenese se lahko tudi z matere na novorojenčka ob porodu, so pojasnili v Državnem programu zgodnjega odkrivanja predrakavih sprememb materničnega vratu Zora.

Poznamo več kot 200 genskih različic HPV, ki jih imenujemo genotipi. Okoli 45 genotipov HPV povzroča okužbe spolovil, rodil in predela okoli zadnjika. Večina okužb poteka brez znakov bolezni in okužena oseba sploh ne ve za okužbo. Tudi okužbe z nevarnejšimi genotipi HPV so najpogosteje prehodne in nikoli ne bodo povzročile bolezni. Nevarnejši HPV povzročajo predrakave spremembe in raka, manj nevarni pa genitalne bradavice.

Kot so poudarili v Zori, se pred okužbo s HPV lahko delno zaščitimo z varno spolnostjo. Pomembna je uporaba kondoma, ki pa prenosa okužbe s HPV ne prepreči popolnoma. Osebe, ki imajo v življenju več spolnih partnerjev, imajo večje tveganje okužbe s HPV.

Pred okužbo s HPV se je sicer možno dodatno zaščititi s cepljenjem. V Sloveniji je od leta 2009 cepljenje proti HPV vključeno v državni program cepljenja in se izvaja pri deklicah v 6. razredu osnovne šole. Prav tako že potekajo aktivnosti za vključitev dečkov v državni program cepljenja proti HPV. Cepljenje je najbolj smiselno do 26. leta starosti, pogojno pa tudi do 45. leta.

Cepljenje proti HPV je sicer najbolj učinkovito pred vstopom v spolno življenje, ko oseba še ni bila izpostavljena okužbi s HPV. Smiselno pa je tudi kasneje, saj cepivo zaščiti pred sevi HPV, s katerimi se oseba še ni okužila, so še poudarili na NIJZ.