Ljubljana, 27. novembra (STA) - Ljubljanska porodnišnica je danes prejela nov aparat, ki najmanjšim nedonošenčkom nudi nežno, neinvazivno podporo dihanju. Aparat bo omogočil še bolj varno oskrbo za dlan velikih malčkov v porodnišnici, medicinskemu osebju pa olajšal delo z nedonošenčki, so danes sporočili iz Društva za pomoč prezgodaj rojenim otrokom. V ljubljanski porodnišnici se rodi tretjina slovenskih novorojenčkov. Med njimi je vsako leto tudi okrog dvesto nedonošenčkov, ki ob rojstvu tehtajo manj kot 1,5 kilograma. Najmanjših, velikih komaj za dlan in težkih manj kot kilogram pa je več kot 80.

Ker je za oskrbo teh drobižkov pomembna odlična opremljenost oddelka z aparaturami in izobraženo ter izkušeno medicinsko osebje, v Sloveniji že več kot 30 let izvajajo t.i. transport in utero, kar pomeni, da nosečnice, ki jim grozi zelo prezgodnji porod, iz ostalih slovenskih porodnišnic premeščajo v ljubljansko, je navedla predsednica društva Lilijana Kornhauser Cerar, ki je tudi vodja službe za neonatologijo KO za perinatologijo ljubljanske ginekološke klinike.

Na ta način je mesto rojstva za njih hkrati tudi najbolj varen kraj, kjer prebivajo prve tedne ali mesece po rojstvu. V zadnjih letih se na kliniki po njenih besedah vse bolj zavedajo, kako je za te ranljive nedonošenčke pomembna čim manj agresivna oskrba.

Kadar zaradi nezrelih pljuč potrebujejo pomoč pri dihanju, jim zato skušajo najprej pomagati z aparatom, ki le podpira njihovo dihanje z nadtlakom ter nežno vpihuje mešanico ogretega ovlaženega zraka in kisika v dihala.

Ker denar Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana pogosto ne zadošča niti za nadomestitev starih, že odsluženih aparatov, so po njenih besedah zelo hvaležni donatorjem, tokrat družbi T2, ki je v okviru projekta T-2 življenje, prepoznalo njihovo stisko, zbralo denar za nakup aparata in pomagalo za varnejšo pot v življenje novorojenčkov.

Za donacijo se je v imenu ljubljanske bolnišnice zahvalil tudi generalni direktor Aleš Šabeder, ki je dejal, da se sedem odstotkov novorojenčkov rodi prezgodaj in potrebujejo najbolj vrhunsko opremo ter strokovno usposobljeno osebje. "Vsaka donacija, ki prispeva k boljšim pogojem bivanja pacientov in zaposlenih, bolj varni in kakovostni zdravstveni oskrbi, je za nas pomembna," je poudaril.