Ljubljana, 1. oktobra - Letošnji rožnati oktober, mednarodni mesec ozaveščanja o raku dojk, bo zaznamovalo geslo Dotik pove največ, ki opozarja na pomen rednega mesečnega samopregledovanja in zgodnjega odkrivanja raka dojk. V zbornici zdravstvene in babiške nege ob tem izpostavljajo izobraževanje za pridobitev dodatnih specialnih znanj zdravstvenih delavcev.

Rak dojk je najpogostejša oblika raka pri ženskah, zbolijo pa lahko tudi moški. Po podatkih registra raka je v letu 2017 v Sloveniji zbolelo 1399 žensk in deset moških. Istega leta je za rakom dojk umrlo 433 žensk in dva moška.

Zgodnje odkrivanje rakavih bolezni je pomembno za uspešno in manj obremenjujoče zdravljenje, manj poznih posledic in zmanjševanje umrljivosti. V Združenju Europa Donna Slovenija so zato opozorili, da v času epidemije covida-19 ne smemo pristati na slabši dostop do zdravstva in pravočasne diagnostike.

Ob tem so ženske pozvali, naj se tudi med epidemijo odzivajo na presejalni program za raka dojk Dora in naj bodo pozorne na morebitne zdravstvene težave. Če odkrijejo sumljive spremembe, pa je morajo vztrajati in priti do zdravnika, ki jih bo napotil na nadaljnje preiskave, če bo presodil, da je to potrebno.

Letošnje leto je namreč pokazalo, da dostop do zdravstva in pravočasne diagnostike ni samoumeven, je pred rožnatim oktobrom poudarila predsednica Združenja Europa Donna Slovenija Tanja Španić. Kot je še dejala, naj strah pred novim koronavirusom ne vpliva na odločitev glede obiska zdravnika.

V Europi Donni, slovenskem združenju za boj proti raku dojk, v rožnatem oktobru že tradicionalno pripravljajo številne aktivnosti, s katerimi želijo opozoriti na pomen preventive, zgodnjega odkrivanja in učinkovitega zdravljenja bolezni.

Zbornica zdravstvene in babiške nege Slovenije pa je ob začetku rožnatega oktobra izpostavila, da se je po zaslugi sodobnih metod zgodnjega odkrivanja in vse bolj učinkovitega zdravljenja v zadnjih desetletjih izjemno povečala stopnja preživetja bolnic z rakom dojk.

"Da bi zagotovile večjo kakovost oskrbe v smislu uspešnejše rehabilitacije žensk z rakom dojk, bi morale medicinske sestre pridobiti dodatna specialna znanja o učinkovitih in uspešnih postopkih za pogovore o spolnosti in normalizaciji težav, o najpogostejših potrebah po zaključenem zdravljenju, željah po pomoči in potencialnih ovirah," so zapisali v sporočilu za javnost.

Kljub uspešnemu delu podpornih skupin, ki bolnikom z rakom prinašajo psihološko podporo, zmanjšujejo občutke osamljenosti, izoliranosti ali obsojanja, pa je po oceni zbornice na nacionalni ravni treba nujno zagotoviti tudi izvajanje rehabilitacijskih ukrepov od začetka zdravljenja do konca življenja.