Stockholm, 5. oktobra - Letošnjo Nobelovo nagrado za medicino prejmejo Američana Harvey J. Alter in Charles M. Rice ter Britanec Michael Houghton za odkritje virusa hepatitisa C (HCV), je danes sporočil švedski inštitut Karolinska.

Američana in Britanec so nagrajeni za "odločilen prispevek k boju" proti hepatitisu C. "Ta bolezen je globalni zdravstveni problem, ki povzroča cirozo in raka jeter ljudem po vsem svetu," so navedli na Nobelovem odboru.

Alter je dokazal, da je neznani virus skupen vzrok kroničnega hepatitisa. Houghton je uporabil nepreizkušeno metodologijo za izolacijo genoma novega virusa, ki so ga poimenovali virus hepatitisa C. Rice pa je dokazal, da ta virus edini povzroča hepatitis.

Virus hepatitisa C povzroča akutno ali kronično vnetje jeter, piše na spletni strani Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ). Pri 20 odstotkih okuženih se pojavijo znaki akutnega virusnega hepatitisa, ostali pa kljub okužbi nimajo značilnih bolezenskih znakov.

Okužba najpogosteje izzveni spontano pri okuženih otrocih in tistih z izraženo klinično sliko (zlatenico). Pri tistih, ki nimajo simptomov, je verjetnost spontane odstranitve virusa bistveno manjša. Prisotnost virusnega genoma 6 mesecev po okužbi kaže na kronično okužbo.

Po nekaterih ocenah je na svetu od 130 do 150 milijonov ljudi okuženih s HCV, vsako leto pa umre od 350.000 do 500.000 oseb zaradi bolezni jeter, ki so posledica hepatitisa C, še navaja NIJZ.