Stockholm, 4. oktobra - Letošnja Nobelova nagrada za fiziologijo ali medicino gre v roke ameriškemu fiziologu Davidu Juliusu in armensko-ameriškemu molekularnemu biologu, rojenemu v Libanonu, Ardemu Patapoutianu za odkritje receptorjev za temperaturo in dotik, je danes sporočil švedski inštitut Karolinska. ​

Kot je ob razglasitvi nagrajencev utemeljila žirija za Nobelove nagrade, gre za "prelomno odkritje ". Letošnja dobitnika Nobelove nagrade sta omogočila razumeti, kako lahko toplota, mraz in mehanska sila sprožijo živčne impulze, ki omogočajo zaznavanje in prilagajanje svetu, so med drugim utemeljili.

Dodali so, da sta raziskovalca s celicami, občutljivimi na pritisk, odkrila nov razred senzorjev, ki se odzivajo na mehanske dražljaje v koži in notranjih organih.

65-letni David Julius z Univerze Kalifornija v San Franciscu je uporabil kapsaicin, aktivno sestavino čilijev, ki povzroča pekoč občutek, za identifikacijo senzorja v živčnih končičih kože, ki se odziva na toploto.

Ardem Patapoutian je s pomočjo celic, občutljivih na pritisk, odkril nov razred senzorjev, ki se odzivajo na mehanske dražljaje v koži in notranjih organih.

Patapoutiab se je rodil v Bejrutu leta 1967 in kot najstnik prišel v Los Angeles. Trenutno raziskuje v raziskovalnem medicinskem inštitutu Scripps Research v kalifornijski La Jolli.

Najpomembnejšo nagrado s področja medicine spremlja denarna nagrada v vrednosti deset milijonov švedskih kron (okoli 980.000 evrov), ki si jo bosta tokrat razdelila dva nagrajenca.

Lani so Nobelovo nagrado za medicino prejeli trije virologi, Američana Harvey J. Alter in Charles M. Rice ter Michael Houghton iz Velike Britanije za odkritje virusa hepatitisa C.

Od leta 1901 je po poročanju nemške tiskovne agencije dpa Nobelovo nagrado za medicino prejelo 222 posameznikov, od tega 12 žensk. Prvo Nobelovo nagrado za medicino je prejel nemški bakteriolog Emil Adolf von Behring za odkritje terapije proti davici.

Z objavo letošnjega dobitnika Nobelove nagrade za medicino se je začel teden objave letošnjih Nobelovih nagrajencev. V torek sledi objava letošnjega Nobelovega nagrajenca za fiziko, v dnevih kasneje sledijo kemija, književnost in mir. V ponedeljek sledi še razglasitev Nobelove nagrade za ekonomijo.

Nobelove nagrade bodo tradicionalno podelili 10. decembra, na obletnico smrti ustanovitelja denarnega sklada Alfreda Nobela. Nagrajenci znanstvenih kategorij ter književnosti bodo predvidoma zaradi pandemije covida-19 nagrade tudo letos prejeli v svojih domovinah, namesto v švedski prestolnici Stockholm. Nobelovo nagrado za mir običajno podelijo v norveški prestolnici Oslo.