Kranj, 30. januarja (STA) - V Zdravstvenem domu Kranj se soočajo z velikim pomanjkanjem zdravnikov družinske medicine. Noben od njih ne more več vpisovati novih bolnikov, zato občanom svetujejo, da si osebnega zdravnika izberejo drugje. Po besedah direktorice Lilijane Gantar Žura so razmere iz leta v leto slabše.

Kranjski zdravstveni dom ima 34 splošnih ambulant in 495 zaposlenih. Nove bolnike je v zadnjih tednih sprejemala le še ena zdravnica, sedaj pa je tudi ona dosegla opredeljeno kvoto registriranih bolnikov. Zato lahko v Kranju nove bolnike sprejemajo le izjemoma, in sicer tiste, ki so nepokretni ali starejši in res ne morejo imeti osebnega zdravnika v drugem kraju.

Preostali, ki še nimajo izbranega zdravnika, se bodo morali registrirati pri zdravnikih v drugih krajih. Vodja ambulant družinske medicine Tatjana Kitić Jaklič je na današnji novinarski konferenci v Kranju pojasnila, da je obremenjenost družinskih zdravnikov v Kranju 118-odstotna. Za drastičen ukrep, da prenehajo vpisovati nove bolnike, pa so se odločili, ker si želijo kakovostno obravnavati vsakega bolnika.

Kranjčane pozivajo, naj se v tej hudi stiski pomanjkanja zdravnikov registrirajo v Tržiču ali Škofji Loki, kjer so nove ambulante in imajo še proste zmogljivosti. Te naj bi bile na voljo tudi v Kamniku.

V Škofji Loki, kjer so prav tako dolgo imeli težave, konec lanskega leta pa so dobili dva nova zdravnika, lahko trenutno sprejmejo še okoli 1000 bolnikov, je povedal direktor tamkajšnjega zdravstvenega doma Aleksander Stepanović, ki je tudi strokovni vodja Osnovnega zdravstva Gorenjske.

Vendar je to le začasna rešitev. Problem se vleče že dolgo časa in nanj opozarjajo tudi drugi zdravstveni domovi po državi, vendar pa jim po Stepanovićem vedenju doslej še nikjer ni bilo treba potegniti tako drastične poteze, kot so jo sedaj v kranjskem zdravstvenem domu.

Ne bo pa okrnjena oskrba nujnih stanj in akutno zbolelih, je zagotovila Gantar Žura in dodala, da imajo ti še vedno vstopno točko v dežurni ambulanti, kjer jim nudijo nujne zdravniške storitve, vse ostale storitve, kot so napotnice, kronične terapije ali kontrola po akutnem obolenju, pa bodo morali urejati pri osebnem zdravniku, ki si ga bodo morali izbrati v drugem kraju.

V Kranju trenutno manjkajo štiri ambulante družinske medicine. Primanjkuje pa jim tudi nekaterih drugih kadrov, in sicer radiologov in pediatrov. Kot je pojasnila Gantar Žura, se te težave, zlasti kar se tiče zdravnikov družinske medicine, vlečejo že deset let.

Stalno opozarjajo na njih, vendar izboljšanja ni, situacija se celo slabša. Prepričana je, da bi morali najti sistemsko rešitev skupaj z zdravniško zbornico, zavarovalnico in ministrstvom za zdravje.

Tudi specializanti, ki jih imajo, ne bodo rešili problematike, saj jih je premalo, veliko zdravnikov pa je tik pred upokojitvijo. "Le malo zdravnikov se po diplomi odloča za specializacijo družinske medicine," je opozorila Gantar Žura in kot osrednji razlog izpostavila preobremenjenost družinskih zdravnikov.

"Situacija je vse slabša. Nalaga se nam vse več dela. Hospitalizacije se denimo krajšajo in vse bolj kompleksni bolniki prihajajo v primarno oskrbo. To potegne za seboj vse od negovalnega kadra do zdravniške oskrbe, ki je veliko bolj zahtevna in vzame precej več časa, zdravniki pa imajo omejen čas za bolnike," je opozorila na začaran krog.

Bolniki težko pridejo do osebnega zdravnika, težko ga že samo prikličejo, da se naročijo, saj imajo v vsaki od ambulant družinske medicine v Kranju tudi po 150 do 200 klicev na dan. Težko je delati triažo in vse bolnike pregledati. Dogaja se naval na dežurne ambulante, zaradi česar so bili primorani na Gorenjskem uvesti plačevanje nenujnih zdravstvenih storitev v dežurnih ambulantah.

"Naši zdravniki so zgarani, zato se dogajajo daljše bolniške odsotnosti in izgorelost. Zelo predana in delovna zdravnica nam je celo umrla na delovnem mestu. Zdravniki nam zaenkrat še ne uhajajo na druga delovna mesta, a bojim se, da bodo začeli," je opozorila.

Tudi drugod na Gorenjskem primanjkuje kadra v primarnem zdravstvu, ki je bil po Stepanovićevih besedah zadnja leta močno zapostavljen, medtem ko se je vlagalo v sekundarni nivo. Splošnih zdravnikov primanjkuje na Bledu, Jesenicah in Radovljici. Na Jesenicah, Bohinju, Kranju in Škofji Loki je premalo pediatrov. V Tržiču in Radovljici manjka okulist. Na Gorenjskem bi potrebovali tudi več radiologov in še enega dermatologa.